1 av 3
- Foto: Privat/TT NYHETSBYRÅN
2 av 3
- Foto: TT
Mehtap Cetin.
3 av 3
Mehtap Cetin.

Sluta upp att dalta med grova brottslingar

Debattören: Sverige måste börja ta sitt ansvar och sätta oss icke-kriminella i första hand. Allvarliga brottslingar bör avtjäna straff till fullo och inte bli villkorligt frigivna i förtid.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mehtap Cetin, 23 år, bor i Halmstad men kommer ifrån Stockholm.

Mehtap studerar samhällsanalys och kommunikation med inriktning på Statsvetenskap, vid högskolan i Halmstad.

Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen, blev 2006 dömd för mordförsök, grov våldtäkt, våldtäkt och våldtäktsförsök. Han dömdes då enbart till 14 års fängelse. Under juli 2015 blev Hagamannen villkorligt frigiven – detta efter att enbart ha avtjänat nio år av sitt straff – trots att Kriminalvården menar att det finns en risk till återfall.

I januari 2002 blev 26-åriga Fadime Sahindal mördad av sin egen pappa. Hans motiv var hedersrelaterat, då Fadime blev mördad eftersom hennes pojkvän var svensk. Hennes pappa, Rahmi Sahindal, blev först dömd till livstid fängelse, men straffet blev sedan tidsbestämt till 24 år. I och med villkorlig frigivning kan han komma ut ur fängelse redan år 2018.

Mattias Flink blev dömd i februari 1995 till livstids fängelse för mord på sju personer och mordförsök på tre. Juli 2010 blev Flinks straff tidsbestämt till 32 år. Beslutet överklagades i december samma år, och tiden för straffet ändrades till 36 år.

Straffet sänktes sedan av Högsta Domstolen till 30 år, och enligt principen om 2/3 strafftid kunde Flink bli villkorligt frigiven efter 20 år i fängelset. För att göra det hela värre blev Mattias Flink frisläppt samma datum som han begick den ökända massakern i Falun.

Hur skulle du känna om ditt barns mördare blev frisläppt?

Vi anser att kriminella som begår allvarliga brott i Sverige får alldeles för milda straff. Mördare och våldtäktsmän daltas med medan offer och deras anhöriga kommer i andra hand. Hur kan detta vara rätt? Villkorlig frigivning är ett hån mot de drabbade när det kommer till allvarliga brott. Brottsoffer bör komma i första hand – inte de som har orsakat sina medmänniskor smärta och emotionellt trauma. Vem ska vi egentligen prioritera?

Resurser läggs på att bevaka och beskydda ökända och hatade (av allmänheten) brottslingar. Hagamannen fick polisskydd efter att många hade uttalat hot mot honom, bland annat i sociala medier. Alla som blir villkorligt frigivna blir övervakade i ett år efter frigivning, och för detta krävs anställda som ska ha lön och resurser.

Varför ska vi skattebetalare stå för kostnaden av att beskydda personer så som Hagamannen? Finns det inte viktigare saker att lägga pengar på, så som skolan, sjukvård, flyktingkrisen och äldreomsorg?

Vissa kanske tycker att alla förtjänar en andra chans i livet, och visst, de som har begått mindre allvarliga brott, så som stöld, inbrott, drogrelaterade brott, etc, förtjänar en andra chans. Men inte massmördare eller våldtäktsmän.

Vi menar att dessa personer har förbrukat alla sina chanser, då de har brutit mot samhällskontraktet på det allra grövsta av sätt. I Sverige innebär livstids fängelse inte livstid, utan det är praxis att livstidsdömda fångar får sitt straff omvandlat till tidsbestämt efter en tids fängelse.

Vi anser att Sverige bör ta efter den norska modellen där dömda kan hållas fängslade så länge de anses vara en risk för samhället och där tiden på straffet kan ökas med fem år åt gången.

Vi tycker också att livstid fängelse faktiskt ska innebära just livstid för de allra grövsta av kriminella handlingar och att villkorlig frigivning ska tas bort helt och hållet. Sverige måste börja ta sitt ansvar och sätta oss icke-kriminella i första hand. Att farliga brottslingar blir fria att röra sig i samhället skapar en känsla av otrygghet.

Vi ska inte behöva känna oss rädda för att bli utsatta för samma typ av brott varje gång vi kliver ut genom dörren. Brottslingar som har begått allvarliga brott bör avtjäna hela sitt straff och ska inte bli frigivna i förtid. Det kommer skapa både mer trygghet och rättvisa i samhället. Därför anser vi att Sverige bör skärpa straffen för de allra värsta av brottslingar.

Mehtap Cetin

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.