1 av 3
2 av 3
- Foto: FOTOGRAF SARA LINDQUIST
3 av 3
- Foto: Maja Suslin/TT

Absurt av en minister att jämställa mänskliga rättigheter med gruvrättigheter

Debattören: Om samernas rättigheter som ett folk kan jämföras med ett utländskt gruvintresse så har regeringen bokstavligt talat kört samepolitiken, som de flaggat högt för, i botten - tillsammans med vårt förtroende för regeringen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Isak Utsi är Förbundsordförande Sáminuorra i Svenska Samernas Riksungdomsförbund.

Bakgrundsfakta: ILO 169 (Konventionen om ursprungsfolk och stamfolk) handlar bland annat om att principerna från FN:s rättighetsdeklarationer skall tillämpas på urfolk, och vore enligt många det riktiga sättet för regeringen att bevisa att samer ska ha rätt till sin kultur.

Just nu cirkulerar ett filmklipp på sociala medier då en elev från Solna äntrar talarstolen i Sveriges riksdag för att fråga Näringsminister Mikael Damberg varför regeringen fortsätter jämna samisk kultur med marken?

Klippet är taget i samband med förra veckans Ungdomens riksdag, då 349 elever från Sverige kliver in som folkvalda för att uppleva riksdagsarbetet på plats. De iskuterar bland annat motioner i utskotten och får i en frågestund ställa frågor till ministrar i regeringen.

När Mikael Damberg svarar på frågan så gör han det med en medvetet ”enkel” retorik, med fördelen att han för en gångs skull talar klarspråk i fråga om samiska intressen, nu rensat från de sedvanliga dimridåerna. Nu får vi den unika chansen att recensera regeringen S-MP's ”samepolitik” som den kanske ser ut på riktigt.

Eleven inleder sin frågestund med förklara att samerna är Sveriges urfolk (erkänt 1977), att renskötseln är grunden för den samiska kulturen och att regeringen nu jämnar samernas kultur med marken då man tillåter utländska gruvbolag exploatera renbetesland.

Frågan lyder därefter: tänker ministern stoppa detta och bevara den samiska kulturen?

Damberg börjar förklara att samerna är Sveriges urfolk och så pass viktiga att de betraktas som ett riksintresse av staten, så pass viktiga att bland annat “renskötsel ska prövas i de fall viktiga frågor står på spel”.

För att exemplifiera detta berättar Mikael Damberg att vi ”till exempel har gruvnäring i Sverige” och avslutar sedan med ett resonemang om att smart stål är viktigt för att ha lättare bilar i framtiden, samtidigt som vi ”värnar samernas rätt som urfolk” och att dessa intressen skall vägas mot varandra.

Att Mikael Damberg som företrädare för S-MP-regeringen reducerar Sveriges urfolk samerna till att, med eufemistiska ordalag, vara ett riksintresse är beklämmande. Han visar med all tydlighet att regeringens ”Sverige” är en plats där folket samernas tusenåriga kultur får stå åt sidan för snabba arbetstillfällen.

Eleven ställer en följdfråga och undrar då varför Sverige inte skrivit på ILO konventionen 169 om nu Damberg tycker att samer är så pass viktiga.

Damberg svarar då att Sverige ännu inte utrett konsekvenserna av en ratificering av ILO 169 tillräckligt och uppmanar åhörarna att alltid vara nog med att förstå vad ett avtal innebär innan man skriver på det.

Det Damberg antagligen menar att åhörarna ska vara uppmärksamma på är att de avtal som berör just samer helst ska utredas tills de inte längre har betydelse för någon – för det är vad som skett och något som Mikael Damberg känner till.

ILO 169 har diskuterats i riksdagen sedan början av 90-talet och konventionens effekter, som Mikael Damberg säger sig vara osäker på, har redan utretts många gånger.

Sáminuorra ifrågasätter regeringens arbete för att stärka det samiska folkets inflytande efter att ha hört näringsministerns resonemang.

Om samernas rättigheter som ett folk kan jämföras med ett utländskt gruvintresse så har regeringen bokstavligt talat kört samepolitiken, som de flaggat högt för, i botten - tillsammans med vårt förtroende för regeringen.

Om uttalandet är ett inlägg från ett statsråd som inte känner till regeringens politik vidare väl så förväntar vi oss att regeringen meddelar oss detta och tydliggör att samerna inte enbart är ett riksintresse som ska vägas i kronor och ören.

Isak Utsi,
Förbundsordförande Sáminuorra - Svenska Samernas Riksungdomsförbund

--

Här kan du se klippet från riksdagen där Mikael Damberg säger det som omnämns i artikeln.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.