1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: AP

Hur kan man vara negativ till att fler terrorister döms?

Chloé Holmqvist: Efter år av passivitet anser jag att det är på tiden att vi får se handlingskraft från våra politiker!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Chloé Holmqvist är 21 år och student, bosatt i Göteborg. Hon vill i framtiden arbeta med nationella och internationella säkerhetsfrågor.

Tidigare i veckan publicerade Nyheter24 en debattartikel med Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Linda Snecker, som uttryckte sin oro över de lagförslag som nu diskuteras i riksdagen som skulle göra det lättare att kunna identifiera och döma potentiella terrorister. Snecker anser att det finns en överhängande risk för att vanliga, hederliga och lite nyfikna medborgare skulle kunna dömas i en tingsrätt om de nya lagförslagen träder i kraft.

Hon menar att det räcker att vi skulle råka klicka på en länk på internet som leder oss vidare till en hemsida som kanske stödjer terroristorganisationer, för att vi i praktiken skulle bli stämplade som terrorister. Eller att en mormor som skänker pengar till sitt barnbarn, utan att veta vilka barnbarnets Facebook-vänner är, skulle kunna göra sig skyldig till brott.

"Som mormor ska man kunna skänka pengar till sitt barnbarn utan att ha koll på vilka deras alla tusen Facebook-kompisar är. Men med dagens förslag så förväntas den som skänker pengar veta vilka mottagaren umgås med.

Om barnbarnet har en kompis på Facebook som i sin tur har en kompis på Facebook med kopplingar till terrorism så kan mormodern som skänker pengar begå ett brott."

Jag instämmer med Snecker. Som mormor skall man i allra högsta grad kunna skänka pengar till sitt barnbarn utan att riskera dömas. Som mormorkommer man dock fortfarande kunna skänka pengar till sitt barnbarn utan att stämplas som en terrorist, även om de nya lagförslagen träder i kraft. Vi lever i ett säkert rättssamhälle vilket i praktiken betyder att man endast kan dömas för brott om omständigheterna och bevisbördan är utan rimligt tvivel. Dessutom kräver nästan samtliga lagbrott uppsåt för att man skall kunna dömas i en tingsrätt.

Låt oss då säga att jag skulle råka klicka på en internetlänk som för mig vidare till en sida som stödjer terrorverksamheter - gör jag det då med uppsåt? Nej. Skulle jag då kunna dömas för terroristbrott? Nej. Om en mormor skulle skänka pengar till sitt barnbarn utan att veta att barnbarnet har en vän på Facebook, som i sin tur har en vän på Facebook som har kopplingar till terrorism – hade då mormon uppsåt att begå ett brott? Nej. Om någon däremot skulle skänka pengar med avsikt för att stöda terrorismverksamhet så bör man självfallet kunna dömas, vilket de nya lagförslagen möjliggör!

Med tanke på den instabilitet som råder i vår värld uppmuntrar jag våra politiker till att diskutera nya lagförslag som skulle kunna förhindra personer från att begå terrorhandlingar och skapa lidande för andra. Efter år av passivitet anser jag att det är på tiden att vi får se handlingskraft från våra politiker! Snecker tycker dock att vi redan har tillräckligt med lagar som gör deltagande i terrorhandlingar straffbart.

"Det finns redan lagar som gör deltagande i terrorhandlingar och krigsbrott straffbart. Och de fungerar. I december dömde Göteborgs tingsrätt två män till livstids fängelse för terrorbrott. Fokus nu borde vara på att se till att dessa lagar tillämpas så att fler av de som utfört terrordåd får sona sina brott."

Problemet är dock att den ovanstående lagen kräver att man skall ha fullbordat en terrorhandling eller krigsbrott för att kunna dömas. De dömde männen hade redan berövat oskyldiga civila på sina liv. Jag tycker inte att det skall behöva gå så långt att oskyldiga människor skall behöva dödas, kidnappas eller våldtas innan det klassificeras som brottsliga handlingar.

Vi måste börja tänka förebyggande! Dock har vi faktiskt lagar som tillämpas även i förebyggande syfte, vilket betyder att man skulle kunna dömas för planering till terrorbrott. Men då måste man ha lagstöd för att kunna identifiera dessa potentiella terrorister och det är just därför jag välkomnar de lagförslag som nu diskuteras i riksdagen. De nya lagförslagen ger bland annat myndigheterna större befogenheter för att kunna kartlägga potentiella terrorister, vilket i sin tur kommer att leda till att fler terrorister kan dömas. Hur kan man ställa sig negativ till det?

Chloé Holmqvist

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.