Alexander Karim reflekterar över flyktingkrisen.
Alexander Karim reflekterar över flyktingkrisen. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Alexander Karim: Hade vi kallat flyktingarna våldtäktsmän om de var vita?

Alexander Karim: Om de lyssnade på Beatles? Skulle vi låta dem svälta? Skulle Medelhavet vara ett hav av barnblod och tårar? Skulle media utmåla dem som våldtäktmän och mördare?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Karim är skådespelare.

Twitter: @AlexanderKarim

Om de åt korv med bröd och ketchup?

Om de talade ett språk vi kände igen. Kunde. Lärde oss i skolan. Om vi kände dem genom musiken vi lyssnar på, maten vi äter, städerna vi besökt dussintals gånger. Om deras tatueringar föreställde fotbollslag vi hejat på? Om deras favoritöl var densamma som vår. Eller om den inte var det så kunde vi skåla med varsin bryggd åt vår charmiga olikhet.

Om deras små lekte som våra. Om de läste Pippi för sina barn? Om de hade varit britter, amerikaner, fransoser, kanadensare?

Hade vi punkterat deras båtar? Bränt deras förläggningar, skanderat utanför deras bussar när de anlände? Vad hade blivit vår berättelse? Hade det hetat Flyktingkatastrof, kris, kaos?! Eller hade vår historia fått ett annat narrativ?

Hade de vita bussarna tagits i bruk och kanske på riktigt gjort de hjältar av oss vi så felaktigt tror att vi var under kriget? Räddarna. Hade vi vänt på begreppen? Hade bilderna som kablades ut i stället föreställt levande barn på stränder. Hade vi kunnat se på dessa människor som just människor om de påminde om våra vänner?

Om de lyssnade på Beatles? Skulle vi låta dem svälta? Skulle Medelhavet vara ett hav av barnblod och tårar? Skulle media utmåla dem som våldtäktmän och mördare? Tjuvar och gatuslödder?

Om vi kunde samma vitsar, samma anekdoter? Om våra spellistor påminde om varandras? Om deras drömmar återspeglade våra egna? Om de var ofarliga? Om de var som vi?

Men det är de ju. De har spellistor, favoritlag, drömmar och förhoppningar. De hade wifi-strul och kraschade hårddiskar. Favoritfilmer och hobbys. Dåliga hårdagar och slut på bindor. De har en första kyss och en förlorad oskuld. Bästa vänner som kommit och gått.

Skrapade knän, snoriga näsor och brustna hjärtan. Jobbstress och livspussel. Trötta barn med hängande huvuden släpande på sina väskor till skolan.

Nu, samma barn, livlösa i ett hav av orangea västar.

Då återstår bara en fråga: Hade det sett ut som det ser ut nu – om de var vita?

Alexander Karim

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.