​Tobbe Ström vill se ett förbud mot rökning på uteserveringar.
1 av 3
​Tobbe Ström vill se ett förbud mot rökning på uteserveringar. - Foto: Privat/TT
​Tobbe Ström.
2 av 3
​Tobbe Ström. - Foto: Privat
"Ni rökare behöver inte bli så arga".
3 av 3
"Ni rökare behöver inte bli så arga". - Foto: TT

Jag vill inte ha din äckliga ciggrök i mitt ansikte

Debattören: När förbudet mot att röka inne på krogen kom 2005 så blev det också reaktioner. Men det gick ju bra ändå, eller hur? Ni kommer garanterat att hitta en lösning på hur ni ska fortsätta förgifta er, var så säkra.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobbe Ström är 31 år gammal och arbetar som komiker.

När det gäller rökning är jag väldigt passiv. Passiv rökare alltså. Jag har varit passiv rökare i drygt 30 år nu och det är skitsvårt att sluta.

Jag råkade läsa Teodor-Stig Matz krönika om förbud mot rökning på uteserveringar. Han går ut hårt och säger ”Om ni förbjuder rökning på uteserveringar så flyttar jag utomlands”.

Wow. Vilket hot va?

Vem är Teodor-Stig Matz? Han framställer sig med det uttalandet som om han vore Sveriges främste rökare och om han lämnar landet så går vi under.

Rökning ja. Jag röker inte, jag vet inte heller hur många i det här landet som röker men det jag vet är att det är farligt. Det finns mycket andra saker som är farliga också. Alkohol, snus, knark, köra för fort, barn utan uppsikt av sina föräldrar, sverigedemokrater, ja listan kan göras lång.

När det då pratas om att förbjuda rökning på uteserveringar så är det såklart rökarna som går i taket.

”VA!? Vad är detta för jävla häxjakt på oss rökare? Då kan man väl förbjuda motortrafik också, det kommer ju massor gift från bilarna”.

”Fy fan! Så jävla dåligt, de som inte vill ha röken på sig kan väl bara flytta på sig?”.

Detta är autentiska reaktioner på förslaget om rökförbud på uteserveringar. Det visar ju på att rökning inte bara verkar skada lungorna utan även organ högre upp i kroppen.

Vad gäller motortrafik så behövs den. Det gör inte rökning. Ett rökförbud på uteserveringar innebär inte att du inte får röka överhuvudtaget. Det innebär att du inte får röka på, ja just det, uteserveringar. Ingen kommer ta cigaretterna ifrån dig. Du får röka hur mycket du vill, men inte bland folk som inte vill bli förgiftade.

Och eftersom uteserveringar är en plats där många människor befinner sig samtidigt och där väldigt många av dom inte känner för att förgifta sig själva frivilligt, så kanske du som rökare kan förstå att dom heller inte vill att du gör det åt dom. Bara för att du har valt att bli rökare så betyder det inte att du per automatik har rätten att förpesta andras tillvaro.

Teodor-Stig Matz målar upp en bild av våren, där han sitter på en uteservering med en kall öl i ena handen och en cigarett i den andra. Musiken skvalar i hans öron och hans vänner ler. När jag målar upp den bilden ser det ut som en sjukt dålig reklamfilm för valfritt cigarettmärke.

Jag nämnde några fler farliga saker som till exempel alkohol och snus. Har du hört talas om en passiv snusare någon gång? Inte jag heller. Har du varit med om att du blivit full pga av att din polare drog i sig en massa sprit? Nej, jag tänkte väl det.

Det är det som är skillnaden mot rökning. När en rökare tar sitt bloss på en uteservering drar hen ut giftet och blåser sedan ut det till allmän beskådning. Vi som då bara vill förgifta oss med alkohol får även röken på köpet. Dåligt.

Ni rökare behöver inte bli så arga. När förbudet mot att röka inne på krogen kom 2005 så blev det också reaktioner. Men det gick ju bra ändå, eller hur? Ni kommer garanterat att hitta en lösning på hur ni ska fortsätta förgifta er, var så säkra.

Jag hoppas på ett förbud mot rökning på uteserveringar. Dels för att det skulle vara skönt att slippa röken. Men mest för att jag är nyfiken vilket land Teodor-Stig Matz väljer att bosätta sig i. Glöm inte tandborsten.

Tobbe Ström

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde rökning på uteserveringar förbjudas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.