1 av 4
- Foto: TT/TT/TT
2 av 4
- Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery / TT
3 av 4
- Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
4 av 4
- Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Senast Göran Persson sjönk så lågt dansade han med en kossa

Soraya Post: Om socialdemokratin tar intryck av sin tidigare partiledare lämnar man sina gamla ideal för gott.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Soraya Post är Europaparlamentariker för Feministiskt initiativ och en av två romer i Europaparlamentet

Följ henne på Twitter: @SorayaPostFi

Inte sen han dansade med kossan Doris i SVT har Göran Persson sjunkit till samma låga nivå som han nu gör i en stor intervju med Svenska Dagbladet.

Tiggeri ska förbjudas, säger den tidigare statsministern.

Persson, numera godsägare och höjdarkonsult i näringslivet, anser sig veta att tiggeriet gör vare sig samhället eller individen någon nytta. “Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga”, säger Persson. Han “fattar inte varför vi ska ha det så”.

Det gör inte jag heller.

Men att förbjuda fattigdom är ingen lösning. Och att förbjuda fattiga att samla in pengar är inte att kämpa för mer frihet. Tvärtom.

Tiggeriet är så klart inte värdigt för någon människa och det tydligaste kvittot på de europeiska romernas utanförskap. Men för Europas mest fattiga och förföljda minoritet är det idag ofta det enda alternativet för den som vill försörja sig själv.

“Den som är satt i skuld är inte fri”, sa Göran Persson en gång.

För de fattiga romer som annars är beroende av hemländernas korrupta statsapparater, av rasistiska och populistiska politiker i den rikare delen av Europa eller av hjälporganisationer som drivs av sina egna agendor, är friheten att röra sig över kontinenten och ta fattigdomsbekämpningen i egna händer tyvärr den lösning som ger mest självständighet.

Med pengarna de samlar in på våra gator bygger de hus i hembyarna, köper mediciner till sina äldre sjuklingar och sätter sina barn i skolan.

För oss som samhälle är tiggeriet en plågsam, men nödvändig, påminnelse om romernas utsatta situation i Europa. Varje gång vi går och handlar mat på Ica, varje gång vi tar spårvagnen eller tunnelbanan till jobbet, tvingas vi tänka på den fattigdom och det förtryck som drabbar EU:s största och mest utsatta minoritet.

I samma intervju säger Persson också att den svenska regeringens drakoniska åtstramningar av flyktingpolitiken inte räcker. Han lyfter fram Österrike, som nu inför ett flyktingtak, som ett föredöme. Asylrätten vill han skrota.

Perssons båda förslag säger mycket om hur lite han värderar rättigheter och friheter för de människor som är i störst behov av dem. Och så har han mage att prata om frihet.

Jag tillhör Feministiskt initiativ, men jag sitter i den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet. Jag vill så gärna kunna vara stolt över svensk socialdemokrati. Men det är svårt efter att regeringen stängt gränserna. Och inte blir det lättare efter att en tidigare S-ledare och statsminister klämt åt de fattiga och förtryckta.

I min värld måste Europas progressiva och socialdemokratiska krafter stå upp för de svaga.

I min värld kan aldrig en godsägares rätt till en rymlig herrgård gå först. Den rikes frihet att slippa se fattigdomen i vitögat när han åker och handlar kan aldrig vara viktigast.

Om socialdemokratin tar intryck av sin tidigare partiledare lämnar man sina gamla ideal för gott.

Snälla sossar, gör inte det.

Soraya Post,
Feministiskt initiativ

/
/
FI
/
/
/
/
SvD
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.