Linus Ullberg följer upp debatten om Andreas Thörn, som blev dömd till böter för att ha odlat cannabis.
1 av 3
Linus Ullberg följer upp debatten om Andreas Thörn, som blev dömd till böter för att ha odlat cannabis. - Foto: Privat/Privat
Linus Ullberg.
2 av 3
Linus Ullberg. - Foto: Privat
Andreas Thörn har kroniska och svåra smärtor efter en olycka. Han kunde genom att odla cannabis får fram en olja, som lindrade smärtorna och gjorde hans vardag enklare.
3 av 3
Andreas Thörn har kroniska och svåra smärtor efter en olycka. Han kunde genom att odla cannabis får fram en olja, som lindrade smärtorna och gjorde hans vardag enklare. - Foto: Privat

Andreas fick sitt liv tillbaka – men svensk lag straffar honom

Debattören: Oljan medicinerade Andreas med två gånger om dagen och den gav effekt. De fysiska och psykiska problemen minskade, han kunde gå upp i arbetstid och vara en mer närvarande familjefar. Han fick sitt liv tillbaka.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linus Ullberg studerar till journalist.

Han är samhällsaktivist och är aktiv i debatten om cannabis sedan flera år.

Andreas Thörn började odla cannabis efter att vården inte kunde hjälpa honom med hans smärtor. Förra året blev han påkommen av polisen.

Han friades i tingsrätten, men fälldes i hovrätten. Nu tänker han överklaga till Högsta domstolen. Andreas Thörn har svåra fysiska smärtor och sitter i rullstol, som orsakats av en motorcykelolycka för 22 år sedan.

Under åren har han behandlats med alla typer av mediciner och behandlingsformer som vanligtvis används för att lindra smärta vid ryggmärgsskador.

Till slut erbjöd de Andreas att testa metadon, en oerhört stark och beroendeframkallande opiat som främst används för att behandla heroinberoende.

Andreas letade efter andra alternativ och fann på internet att människor använt cannabis med goda resultat. Han valde att odla cannabis och tillverka cannabisolja från plantorna.

Oljan medicinerade han med två gånger om dagen och resultatet var förbluffande. De fysiska och psykiska problemen minskade, han kunde gå upp i arbetstid och vara en mer närvarande familjefar. Han fick sitt liv tillbaka.

Efter polisens tillslag förra året har hans hälsa återigen försämrats kraftigt. När vården inte kan hjälpa en blir det naturligt att söka lindring på annan väg och det är precis vad Andreas gjorde.

Han är inte ensam, de senaste åren har flera andra som blivit åtalade efter att ha använt cannabis i medicinskt syfte gått ut i media.

Jens Waldmann blev dömd till dagsböter efter att ha odlat cannabis för att hantera sin ångest och sömnproblematik.

Titti Aronsson är en mamma som använder cannabisolja för att behandla sitt barns epilepsi. Medicineringen resulterade i att dottern kunde sluta med alla mediciner, anfallen minskade kraftigt och familjen fick sin dotter tillbaka.

Cannabis är det enda fungerande alternativet för ett stort antal människor för att hantera fysiska och psykiska problem.

När läkare erbjuder starka och farliga mediciner som bensodiazepiner för psykiska problem, eller beroendeframkallande och dödliga mediciner som metadon för fysisk smärta, då har vi ett problem.

Risken för att förvärra situationen, eller i värsta fall dö, är överhängande. Särskilt när det kommer till preparat som metadon, där risken att dö i en överdos är mycket hög jämfört med cannabis; som inte har ett enda dokumenterat dödsfall.

Sverige har Europas näst högsta narkotikadödlighet, vilket är ett resultat av den nuvarande politiken. Sverige har fått hård kritik från FN som menar på att den svenska narkotikapolitiken är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Runt om i världen förändrar länder sin narkotikapolitik och tillåter medicinsk cannabis. Trots FN:s påtryckningar och eskalerande drogproblematik vägrar våra riksdagspolitiker att ens diskutera frågan på en saklig nivå.

Att straffa en man som försökt med allt och till slut hittat en fungerande medicin är fel på alla nivåer. Politikerna behöver ta sitt ansvar och på allvar diskutera hur införandet av medicinsk cannabis ska genomföras.

Ingen ska behöva bryta mot lagen för att få en fungerande smärtbehandling.

Linus Ullberg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.