Caroline von Seth och Alexandra Malmlund, båda från CUF Norrort, skriver om att amning är en rättighet för både mamma och barn.
1 av 4
Caroline von Seth och Alexandra Malmlund, båda från CUF Norrort, skriver om att amning är en rättighet för både mamma och barn. - Foto: Privat/TT
Caroline von Seth.
2 av 4
Caroline von Seth. - Foto: Privat
Alexandra Malmlund.
3 av 4
Alexandra Malmlund. - Foto: Privat
"Att kunna amma sitt barn offentligt bör vara naturlig rättighet för alla mammor. Rent biologiskt ska mamman ge barnet föda genom amning under den första tiden av barnets liv."
4 av 4
"Att kunna amma sitt barn offentligt bör vara naturlig rättighet för alla mammor. Rent biologiskt ska mamman ge barnet föda genom amning under den första tiden av barnets liv." - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT

Sluta klaga på kvinnor som ammar offentligt – det finns inget mer naturligt

Debattörerna: Enligt Barnkonventionen har varje barn rätt till mat. Ja, det är klart att barnet får maten förr eller senare, men att reglera amning i offentliga situationer är att begränsa barnets rättighet till föda.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Caroline von Seth är andra vice ordförande för CUF Norrort.

Alexandra Malmlund är ledamot för CUF Norrort.

Debattörerna är medvetna om att det inte bara är kvinnor som ammar.
Begreppet kvinnor används i denna artikel för tydlighetens skull.

Amning. Något av det mest naturliga här i världen. Alla barn behöver föda genom amning – såväl djur som människor.

Trots detta ifrågasätts kvinnor som ammar offentligt för ofta i olika sociala sammanhang. Folk påstår att det är ‘opassande’, ‘äckligt’ och till och med att det är ‘provocerande’.

Detta är fel.

Att kunna amma sitt barn offentligt bör vara naturlig rättighet för alla mammor. Rent biologiskt ska mamman ge barnet föda genom amning under den första tiden av barnets liv.

Med tanke på att mamman inte kan styra över när och var barnet blir hungrig, och börjar skrika bör inte samhället och omgivningen heller begränsa henne att ge sitt hungriga barn mat.

Enligt Barnkonventionen har varje barn rätt till mat. Ja, det är klart att barnet får maten förr eller senare, men att reglera amning i offentliga situationer är att begränsa barnets rättighet till föda.

Ett barn blir lätt otrygg i stora folkmassor, som till exempel på restauranger. Då är det tryggaste som finns att kunna ligga vid mammans bröst.

Bröst ses ofta som något sexuellt och attraherande, medan det endast är närhet och trygghet det handlar om för ett barn. Alla kvinnor har inte lust att visa brösten för sin omgivning.

Därför finns många olika alternativ som olika amningströjor, amnings-bh:ar, eller filtar. Men det är dock långt ifrån alla barn som går med på att ha en filt över huvudet medan hen äter.

Det är vanligt att den gravida är hemma cirka en månad innan själva förlossningen, under den sista månaden under graviditeten är varken det fysiska eller psykiska måendet på topp och man är inte ute i sociala sammanhang särskilt mycket.

Reglerna för föräldraledighet är att man får vara ledig ett och ett halvt år från sitt arbete. Det är totalt 480 dagar föräldrarna har tillsammans som föräldraledighet. Om man delar upp det 50/50 innebär det att ena föräldern har 240 dagar totalt.

Under dessa 240 dagar ska man ägna sig åt sin nyfödda bebis och ge den föda, närhet och kärlek. Om man skulle ta ifrån mamman rätten till den offentliga amningen innebär det att hon skulle få sitta hemma i cirka 270 dagar.

Det tar ifrån mamman och barnets frihet till ett fritt liv med obegränsade möjligheter till att kunna röra sig vart de vill och kan.

Det finns många personer som anser att offentlig amning är ‘opassande’ eller till och med ‘äckligt’ och påstår att kvinnan som ammar bör gå undan och amma sitt barn i enrum. Detta är ännu ett sätt att förtrycka kvinnors rättigheter. Kvinnors naturliga rättigheter.

Är det inte bättre att de som provoceras eller äcklas av den naturliga situationen som uppkommer när en mamma ska mata sitt barn tittar bort eller ignorerar det?

Ska verkligen mamman gå iväg med sitt barn och gömma sig för att du inte ska äcklas av det? Är det verkligen schysst?

Som sagt var är rätten till offentlig amning inte bara en rättighet för kvinnan – utan även för barnet. Och vi vill ju inte begränsa barn – eller hur?

Caroline von Seth,
Andra vice ordförande CUF Norrort

Alexandra Malmlund,
Ledamot CUF Norrort

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.