Debatt. Första maj.
1 av 3
"Jag vill se ett Sverige som reser sig på första maj för de grupper som kämpar för att ens bli betraktade som arbetare, och andra som sliter ut sig långt innan pensionen". - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Första maj.
3 av 3
Mariam Ismail Daoud. - Foto: Privat

Vi måste göra något för att få in fler utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden

Debattören: Sverige ska vara ett land där fler ska få känna stoltheten över att ha ett jobb att gå till och dit ska vi sträva.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mariam Ismail Daoud läser programmet Mångfaldsstudier och arbetsliv vid Malmö högskola.

Jag vill se ett Sverige som reser sig på första maj för de grupper som kämpar för att ens bli betraktade som arbetare, och andra som sliter ut sig långt innan pensionen.

För de som bygger vårt samhälle För grupper som ofta osynliggörs och diskmineras i arbetsmarknaden.

Idag ser vi en allt mer positiv utvecklingen på arbetsmarknaden i betydelsen minskande arbetslöshet, ökad sysselsättning. Men det är långt ifrån tillräckligt.

Det finns mer att göra för att bekämpa arbetslösheten och de stora skillnaderna mellan människors förutsättningar att leva ett gott liv.

Många står i dag helt utanför den reguljära arbetsmarknaden och därmed utan såväl löner, försäkringar och rimliga arbetsvillkor.

I dag är mer än var femte utrikesfödd arbetslös. Fortfarande tjänar kvinnor i genomsnitt 14 procent mindre än män.

Bland de allra lägst avlönade grupperna finns kvinnor, rasifierade och personer med funktionsnedsättning. Samtidigt är arbetet en boja för många, eller något som de förvägras.

I dag är en utav de största jämställdhetsutmaningarna att få in fler utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden. Samtidigt uppmärksammas prekariatet mer och mer, och dess individer som befinner sig i prekära tillstånd.

Vi vet att det behövs göra mera för att bryta utanförskapet och klyftorna måste bekämpas. Vi vet även att flera jobb måste växa till alla och då behövs det fler och enklare vägar in på arbetsmarknaden.

Sverige behöver en ny färdriktning, där landet blir bättre på att snabbt ta tillvara den kompetens och den resurs som finns och för den som flyttar hit och bidrar till ett framgångsrikt samhälle.

Sverige ska vara ett land där fler ska få känna stoltheten över att ha ett jobb att gå till och dit ska vi sträva.

Men för det krävs aktiva åtgärder som bryter rådande rekryteringsnormer och går bortom traditionella nätverk.

Inkludera och säkerställ att de underrepresenterade grupperna alltid inkluderas i rekryteringsprocesserna.

Mariam Ismail Daoud

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver arbetsmarknaden reformer?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.