"Jag har länge undrat över vad det är som gör att psykisk ohälsa länge varit så tabu. Och jag tror det är okunskap och rädsla (som oftast går hand i hand)".
1 av 3
"Jag har länge undrat över vad det är som gör att psykisk ohälsa länge varit så tabu. Och jag tror det är okunskap och rädsla (som oftast går hand i hand)". - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Emilia Lindman.
3 av 3
Emilia Lindman. - Foto: Privat

Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, men ändå är det tabu att prata om

Debattören: I min värld finns det inte att man kan tycka illa om en person som lider av någon form av psykisk ohälsa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emilia Lindman är 17 år.

Läs Emilias blogg.

Instagram: @emilialindman.

Psykisk ohälsa är så pass vanligt i dagens samhälle att jag anser att tabun angående detta måste brytas, och det fort.

I min värld finns det inte att man kan tycka illa om en person som lider av någon form av psykisk ohälsa eller för huvud taget frysa ute och dumförklara personen i fråga.

Det är ju för sjutton gubbar vi i samhället som skapat detta. Som till exempel skönhetsideal, inte konstigt att folk börjar lida av psykisk ohälsa när alla krav och ideal kommer.

Och varför ska man inte få prata om att man lider av någon form av psykisk ohälsa? Jag tycker inte att man borde skämmas.

Jag till exempel lider av psykisk ohälsa, jag är djupt deprimerad, har självmordstankar och är intagen på barn och ungdomspsykiatri.

Men jag är inte en sämre person för det. Ingen ska behöva känna sig utanför eller bli kränkt för att man har liknade symtom som mig, det är mänskligt.

Det är mänskligt att må dåligt, för allt är inte på topp hela tiden. Och speciellt inte här i Sverige då vem som helst får D-vitaminbrist på vintrarna vilket ökar risken för depression.

Alla mår någon gång dåligt, vissa mer än andra.

Jag har länge undrat över vad det är som gör att psykisk ohälsa länge varit så tabu. Och jag tror det är okunskap och rädsla (som oftast går hand i hand).

Och att folk kopplar ihop psykisk ohälsa med skräckfilmer som målar upp psykiskt sjuka personer som livsfarliga tillsammans med gamla historier om dårhus från förr i tiden.

Tabut kring psykisk ohälsa måste brytas.

Nu.

Inte i morgon. Inte om en månad. Inte om ett år.

Vi måste börja prata om psykisk ohälsa nu. I dag.

Även kunskapen om och attityderna till personer med psykisk ohälsa måste förändras. Människor som lider av psykisk ohälsa möts ofta av okunskap, både i vården och i samhället i övrigt, men främst i samhället.

Jag luskade fram att ungefär tre av fyra personer har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen ifrån sitt egna liv eller av någon i sin närhet. Men ändå tystas allt om psykisk ohälsa ned.

Emilia Lindman

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratar vi för lite om psykisk ohälsa?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.