Ledande sverigedemokrater skriver att Migrationsverkets prognoser över antalet asylsökande inte går att lita på.
1 av 4
Ledande sverigedemokrater skriver att Migrationsverkets prognoser över antalet asylsökande inte går att lita på. - Foto: Sveriges Riksdag/Sveriges Riksdag/Sveriges Riksdag
Markus Wiechel (SD).
2 av 4
Markus Wiechel (SD). - Foto: Sveriges Riksdag
Kent Ekeroth (SD).
3 av 4
Kent Ekeroth (SD). - Foto: Sveriges Riksdag
Jennie Åfeldt (SD).
4 av 4
Jennie Åfeldt (SD). - Foto: Sveriges Riksdag

SD: Situationen är ohanterlig – det går inte att lita på Migrationsverket

Ledande sverigedemokrater: I det här läget blir varje prognos på antalet kommande migranter lika pålitlig som att spå i kaffesump.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går presenterade Migrationsverket sin nya prognos på antalet asylsökande som väntas anlända till Sverige under de kommande fem åren.

Den totala siffran hamnar på 300 tusen nyanlända men som myndigheten framhåller är osäkerhetsfaktorerna många.

Antagligen bygger prognosen på samma modell som användes för årets prognos med ett spann på 60 tusen människor och som verket aldrig lyckades att förklara.

Migrationsverkets prognos för 2015 då myndigheten i februari 2015 sänkte prognosen till 90 tusen asylsökande finns fortfarande i färskt minne.

Det finns en stor risk att femårsprognosen ska gå samma öde till mötes - men inte därför att Migrationsverkets analytiker inte håller måttet utan på grund av att det finns ett stort antal osäkerhetsfaktorer som ligger helt utanför myndigheternas kontroll.

I en situation då de yttre europeiska gränserna har fallit och gränskontrollfunktioner delegeras till länder som Turkiet och Libyen, medan de inre gräns- och id-kontrollerna släpper igenom alla med någon form av id-handling, blir det i slutändan upp till migranterna själva att avgöra hur stort asyltryck Sverige kommer att få de kommande åren.

Det är de själva som bestämmer sig för att fly och även att flytta till Sverige från världens oroshärdar och även från fattiga u-länder som får definiera svensk migrationspolitik och hela samhällsbygget.

Som den brittiska journalisten Fraser Nelson skrev i sin artikel "Prepare yourselves: The Great Migration will be with us for decades" har medelklassen i u-världen blivit rik nog för att betala till människosmugglare och flytta till Europa i strävan att uppfylla sina framtidsdrömmar.

De allra flesta kommer aldrig att kunna uppnå detta, inte minst eftersom deras föreställning om Europa inte stämmer med verkligheten.

Som Nelson uttryckte det i sin artikel: "Världens fattiga är på resande fot eftersom de numera inte är så fattiga som de brukade vara och har råd att resa".

Än så länge har vi bara sett början på den omfattande processen – de miljontals migranter som kommit till Europa ifjol har ursprung främst i Mellanöstern och Centralasien.

Vi kan föreställa oss vad som kommer att hända när folkrika Indien med 1,25 miljarder invånare eller Afrika söder om Sahara skulle ansluta sig.

Och det lär ske snabbt med dagens kommunikationskanaler. Detta mot bakgrund av att det inte finns någon fungerande kontroll på EU:s yttre gräns.

Så länge man säger att man vill söka asyl är man välkommen att resa in illegalt.

Samtidigt fortsätter byråkrater i Bryssel med storslagna deklarationer om behov av förstärkta kontroller utan att någonting görs i verkligheten.

I det här läget blir varje prognos på antalet kommande migranter lika pålitlig som att spå i kaffesump.

Det enda syftet med prognoserna blir då att demonstrera utåt att regeringen har kontroll över situationen trots att man har tappat den för länge sedan.

Vi anser att migrations- och asylpolitiken måste anpassas till dagens situation för att stoppa utvecklingen som riskerar att bli ohanterlig. Detta måste göras snabbt.

Kent Ekeroth (SD),
Rättspolitisk talesman

Markus Wiechel (SD),
Migrationspolitisk talesman

Jennie Åfeldt (SD),
Socialförsäkringsutskottet

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.