Jonathan Lundberg skriver i ett öppet brev där han vädjar till människor som mår dåligt att våga prata om sina känslor.
1 av 3
Jonathan Lundberg skriver i ett öppet brev där han vädjar till människor som mår dåligt att våga prata om sina känslor. - Foto: Privat/TT
"Den positiva personen du var är så långt borta att du inte ens minns hur det kändes att vara helt bekväm i ett socialt sammanhang".
2 av 3
"Den positiva personen du var är så långt borta att du inte ens minns hur det kändes att vara helt bekväm i ett socialt sammanhang". - Foto: TT
Jonathan Lundberg.
3 av 3
Jonathan Lundberg. - Foto: Privat

Till dig som känner dig värdelös: Du är aldrig någonsin ensam

Debattören: Du har inte bett om att bli skrattad åt i skolan. Du har inte bett om att bli våldtagen på festen, och det var definitivt inte ditt fel.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jonathan Lundberg är 21 år. Han läser ekonomi på Lunds Universitet, arbetar på Blekinges lokaltidning Sydöstran och driver bloggen: http://skriftsomgift.wordpress.com.

Förra sommaren skrev han inlägget "I vintras hade jag det ganska bra".

I dag när vi träffades sa du att du mådde bra.

Doften från Sibylla blandades med doften av varm asfalt, som om det skulle göra någon skillnad. Som om solen tvingade dig att ljuga, för vem kan vara ledsen när vädret är vackert?

Du har ju inget att må dåligt över, right? Du har allt du behöver, du har vänner, du hade en bra uppväxt, du tränar, du gör det du älskar… men mår så fruktansvärt, jävla dåligt ändå.

Så du önskar att du blivit påkörd av en bil eller brutit ett ben för att ha en anledning till varför, ett bandage att peka på. Något som syns utåt.

Varför kan du inte bara vara som alla andra? Varför kan du inte bara skärpa dig och må bra? Varför måste du vara så jävla… konstig?

Du ligger på kvällen med en fuktig kudde mot ansiktet och undrar varför just du, som alltid försökt göra rätt, tvingas gå igenom detta.

Du som är ateist, frågar Gud: “Om du finns, hur fan kan du låta mig må såhär?” Kommer det här helvetet ta slut någon gång, för om inte: hur länge kommer du klara av att kämpa?

Du är en besvikelse för alla som någonsin trott på dig. Alla du älskat och som älskat dig. Du har inte bara gjort dem besvikna, du har ljugit dem rakt upp i ansiktet genom att le och säga att allt är bra.

Ingenting är bra, och inte ens dem du älskar mest vet om det. För du vill inte tynga dem med hur du mår, om du inte kan vara till glädje för någon annan så behöver du i alla fall inte vara en börda.

Den positiva personen du var är så långt borta att du inte ens minns hur det kändes att vara helt bekväm i ett socialt sammanhang.

Du är ingen jävla besvikelse.

Jag vet inte hur du mår, men jag vill veta det. Du är ingen börda för mig eller någon annan, du är en börda för dig själv just nu. Och den bördan kommer bli lättare om du berättar för någon.

Det är inte ett erbjudande till dig, det är ett jävla krav. Berätta om det för någon.

Du kanske känner att du klarar av att bära det själv, men det kommer bara bli värre och göra att ännu färre vågar berätta om hur de mår. Framförallt: det var inte du som valde att må såhär.

Du valde inte att vara konstant nedstämd, det var knappast det du drömde om när du var liten. Du har inte bett om att drabbas av panikångest.

Du har inte strävat efter att tvingas stoppa fingrarna i halsen varje gång du ätit. Du har inte bett om att bli skrattad åt i skolan. Du har inte bett om att bli våldtagen på festen, och det var definitivt inte ditt fel.

Du har inte bett om de där blickarna i korridoren. Du har inte bett om att falla ihop på sängen och gråta av frustration efter en stressig dag, när allt bara känns hopplöst.

När du väl berättar; se till att du gör det för någon som förstår att du kan må dåligt även om det doftar Sibylla och varm asfalt. Någon som förstår att du kan må dåligt utan att bryta ett ben.

Någon som kan krama dig när natten och tårarna kommer, så du klarar av det ett tag till.

Tills dess: hang in there pal. Du är inte ensam.

Jonathan Lundberg

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.