Göran Svensson skriver om journalister.
1 av 2
Göran Svensson skriver om journalister. - Foto: Privat/TT
Göran Svensson.
2 av 2
Göran Svensson. - Foto: Privat

Professor: Journalister är inkompetenta och partiska

Debattören: Varför ifrågasätter inte journalister vad som mäts i dessa undersökningar?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Göran Svensson är professor på Kristiania University College i Norge.

Göran Svensson är verksam internationellt i olika kulturella kontexter och kontinenter.

Han har bloggen Nordinavia.

MPs språkrör verkar ha lågt förtroende enligt den senaste tidens förtroendeundersökningar (Aftonbladet/Inizio, SVT/Sifo).

I kölvattnet av dessa undersökningar och interna diskussioner meddelade MP:s valberedning att Åsa Romson inte föreslås som kandidat till språkrör, medan Gustav Fridolin nominerats ihop med Isabella Lövin.

Förtroendeundersökningar rapporteras regelbundet i media, vilka rapporteras okritiskt och okunnigt av journalister. Dessa undersökningar ställer alltför slätstrukna frågor och leder till omotiverade reflektioner och att det dras långtgående slutsatser

Varför ifrågasätter inte journalister vad som mäts i dessa undersökningar?

Journalister hamnar ju själva i botten när det gäller allmänhetens förtroende för olika yrkesgrupper och intressenter i samhället.

Dessa undersökningar antas handla om förtroendet för någon eller något, men hör och häpna – de mäter inte nödvändigtvis förtroende.

Det kan tyckas paradoxalt, men bara för att ordet ’förtroende’ använts i frågeformuleringen eller svarsalternativen betyder det inte att det är denna upplevelse hos allmänheten som mäts i dessa undersökningar.

För att mäta förtroendet för någon eller något borde andra saker beaktas enligt internationell forskning, till exempel: kompetens, trovärdighet, tillförlitlighet, ärlighet och bemötande. (klicka här för andra exempel – se fotnot)

Dessa kan bidra var för sig och tillsammans till att mäta förtroende för någon eller något.

Detta görs inte i gängse undersökningar om förtroendet för någon eller något, utan en allmän och diffus fråga eller svarsalternativ antas ge ett tydligt och konkret svar.

Dessa resultat kan därmed vara missvisande och vilseledande!

Två aktuella exempel är Aftonbladet/Inizio och SVT/Sifos nyligen genomförda undersökningar om förtroendet för MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson, som enligt dessa mätningar minskat kraftigt, men vi vet inte vad dessa siffror egentligen betyder.

Det kanske snarare är deras popularitet (allmänhetens tillfredsställelsen eller nöjdhet med dem) som minskat, vilket inte är detsamma som förtroende.

Vad har allmänheten egentligen svarat?

Om vi visste att allmänheten uppfattar att språkrören är inkompetenta, saknar trovärdighet, inte tillförlitliga, oärliga eller bemöter andra illa så kunde detta ge en fingervisning om förtroendet för språkrören.

Men det vet vi inte!

Att mäta förtroendet för någon eller något på det vis som görs i dessa mätningar är ungefär som att du önskar beställa din favoriträtt på en restaurang, samtidigt som kocken inte vet vilka ingredienser som borde ingå.

Medieredaktioners slentrianmässiga beställningar av intetsägande förtroendeundersökningar från olika opinionsinstitut borde upphöra.

Det är som att köpa grisen i säcken.

Journalistutbildningar erbjuder uppenbarligen inte tillräckliga kunskaper och färdigheter när det gäller metodtillämpningar i kombination med kritiskt och analytiskt tänkande för att förstå innebörden av konsekvensneutralitet, och i förlängningen betydelsen av de journalistiska ledorden sant och relevant.

Detta sker på bekostnad av allmänhetens upplevelse av objektivitet och saklighet i journalistiskt arbete som kan påverka allmänhetens förtroende för journalister.

Journalistutbildningar borde därför prioritera metodmässiga kunskaper och tillämpningar för att journalister skall kunna rapportera kritiskt, kunnigt och förtroendeingivande.

Göran Svensson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.