Teresa Fröling skriver till Ahmed, 17, som blivit en del av hennes familj men ändå ska utvisas.
1 av 3
Teresa Fröling skriver till Ahmed, 17, som blivit en del av hennes familj men ändå ska utvisas. - Foto: Privat/Privat
Teresa Fröling.
2 av 3
Teresa Fröling. - Foto: Privat
"Jag känner värme varje gång vår sexåriga son och du kramas, varje gång du spelar fotboll med vår elvaåriga son, med glädje efter att han tjatat och jag egentligen vet att du är trött".
3 av 3
"Jag känner värme varje gång vår sexåriga son och du kramas, varje gång du spelar fotboll med vår elvaåriga son, med glädje efter att han tjatat och jag egentligen vet att du är trött". - Foto: Privat

Du är 17 år och som en son för mig – nu tänker de utvisa dig

Debattören: Jag vill att du ska kunna sova i en trygg säng, kunna äta mat varje dag, kunna hålla din kropp ren, kunna få sjukvård om det behövs, kunna gå i skolan och så småningom kunna jobba.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Teresa Fröling är volontärsamordnare och ordförande på Team Sweden Volunteers. Hon är även verksamhetsutvecklare på Håbo.

Besök Team Sweden Valunteers hemsida: http://www.teamswedenvolunteers.com

Teresas blogg.

Du har just fått ett negativt beslut av Migrationsverket och det du väljer att göra är att köpa en present till vår son som fyller sex år. Tårarna rinner ner för mina kinder över din omtänksamhet och kärlek till vår son som numera kallar dig för storebror.

Snart har du bott hos oss i ett år. I Sverige har du varit i två. Du är en kär familjemedlem i vår familj och jag känner mig som din förälder.

Jag känner värme varje gång vår sexåriga son och du kramas, varje gång du spelar fotboll med vår elvaåriga son, med glädje efter att han tjatat och jag egentligen vet att du är trött.

Varje gång du sitter med vår nioåriga son och tittar på hans fotbollskort om och om igen, fastän jag vet att du inte är intresserad.

Jag känner värme varje gång du tittar med beundran på min man medan han bygger, när ni tränar tillsammans eller när ni byggde fågelholkar ihop och du sedan satt ute hela kvällen för att se ifall nån fågel ville flytta in.

Du drömmer om att bli snickare, det är ditt mål i livet säger du. Din dröm.

Jag känner värme varje gång min man drar ett skämt och du skrattar och dina ögon tindrar, när du kommer springande mot mig när jag bär matkassar från bilen för att hjälpa till, när du intresserat lyssnar på mig när jag berättar om de växter jag planterat i trädgården och ryggar tillbaka om det dyker upp en mask i jorden.

Jag känner värme när du berättar om dina drömmar, dina tankar och om dina mål.

Jag känner värme varje gång du försiktigt och kärleksfullt lyfter upp vår hund i famnen och borrar in ditt ansikte i hennes mjuka päls och i smyg tar henne till din säng så att du kan få lite extra trygghet och sällskap när de hemska minnena kommer om natten.

Du har flera "kompisar" som drar i dig åt olika håll, som vill att du ska följa deras väg men du vägrar. Du har redan sett den vägen och du vill välja en annan väg.

Du går hellre upp en söndagsmorgon klockan tio och snickrar med min man, du går hellre på bio med oss en lördagskväll och du sitter hellre i soffan en fredagskväll med hela familjen, äter chips och kollar på nån Disneyfilm.

Så många ryggar tillbaka när de hör vart du kommer ifrån, har fördomar och skjuter alla över samma kant. De vet inte vem du är, men vi vet.

När vi tog emot dig tog vi emot dig med öppna armar, vi struntade i var du kom ifrån och vem du varit. Vi gav dig en fullvärdig chans. Vi gav dig vårt förtroende och vår respekt.

Du gav detsamma tillbaka och mycket därtill. Du gav oss en fullvärdig familjemedlem i form av dig själv och ditt hjärta.

Så mycket har hänt sen du kom till oss. Från att inte ha litat på nån, varit tillbakadragen och försiktig har du nu istället börjat prata, öppnat dig, blivit social och du visar tillit till oss.

Tilliten kom sist, den har vuxit fram långsamt långsamt och den känns så viktig. Jag vill aldrig bryta ditt förtroende, jag vill alltid hålla dig trygg, alltid att du ska kunna slappna av och slippa kolla dig över axeln.

Jag vill att du ska kunna sova i en trygg säng, kunna äta mat varje dag, kunna hålla din kropp ren, kunna få sjukvård om det behövs, kunna gå i skolan och så småningom kunna jobba.

Jag vill att nån varje dag ska kunna tala om för dig att du är värdefull, för det är du.

Som det ser ut nu kommer detta inte ske. Som det ser ut nu så är detta snart inte verklighet längre. Som det ser ut nu fick du knappt två trygga år i Sverige innan Sverige beslutat att detta inte ska vara din verklighet längre.

Migrationsverkets beslut skär rakt igenom mitt hjärta samtidigt som jag fortsätter försöka hålla ditt hopp uppe, hålla din tillit vid liv och samtidigt som jag vill visa dig att medmänsklighet existerar.

Att det inte finns något "vi" och "dem". Att vi alla förtjänar samma rättigheter, vi alla är lika mycket värda och att vi alla förtjänar att bli älskade.

För det gör jag och min man, vi älskar dig som du förtjänar att bli älskad. Du är inte kanske inte vårt barn, men du är vår familj. Du är 17 år och föddes i fel land.

Landet heter Marocko.

Vi ska kämpa för dig Ahmed, till sista svettdroppen.

Teresa Fröling

---

Vill du läsa mer av Teresa? Läs hennes artikel om hjälporganisationer.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.