Teres Lindberg (S) skriver att Uberpop har skött sin verksamhet på ett oacceptabelt sätt.
1 av 3
Teres Lindberg (S) skriver att Uberpop har skött sin verksamhet på ett oacceptabelt sätt. - Foto: Sveriges Riksdag/TT
"Det är beklämmande att Uber fortsätter argumentera för att reglerna ska luckras upp och att svarta tjänster ska tillåtas".
2 av 3
"Det är beklämmande att Uber fortsätter argumentera för att reglerna ska luckras upp och att svarta tjänster ska tillåtas". - Foto: TT
Teres Lindberg (S).
3 av 3
Teres Lindberg (S). - Foto: Sveriges Riksdag

Uberpop är inget annat än svarttaxi – det är bra att det läggs ner

Socialdemokrat: Som lagstiftare i Sveriges Riksdag kommer jag aldrig bidra till en lagstiftning som skapar oschyssta villkor på arbetsmarknaden.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Uber är världens största taxiföretag, men äger inte en enda taxibil. Med hjälp av en smart teknisk lösning så kopplas den som vill åka taxi ihop med en förare.

Den annars lite trötta taxibranschen har vaknat och lärt sig en hel del om vad tekniken kan bidra med för att underlätta för kunderna. Fortfarande finns en del att önska på den fronten.

Jag vill därför understryka att Uber har bidragit med många bra saker och fyllt ett behov hos oss konsumenter.

Men det faktum att man kringgår såväl skatteinbetalningar som lagar och regler för yrkestrafik är fullständigt oacceptabelt.

Den typen av agerande hör inte hemma på svensk arbetsmarknad och i det svenska samhället. Det är ett faktum att man inom ramen för Uberpop sätter konkurrensen ur spel och låter seriösa aktörer, konsumenter och taxiförare betala priset.

Konsekvenserna blir att seriösa företag tvingas i konkurs eller att sätta sig i samma sits som oschyssta aktörer, uteblivna skatteintäkter som ska gå till vår gemensamma välfärd samt att taxiförares villkor pressas neråt av kraven från en bransch som blir allt mer olönsam.

Det är heller ingen slump att yrkesförare i branschen krävs på taxilegitimation. Ett bevis på att du bland annat har kunskaper kring trafiksäkerhet, assistans av sjuka och funktionshindrade och miljöfrågor.

Uberpop kringgår helt kraven på taxilegitimation i annonser och på sin hemsida deklarerar de tydligt att allt du behöver för att tjäna pengar är en bil. Inga krav ställs på trafiksäkerhet eller att skatteinbetalningar sköts.

Därför är det bra att Uber meddelar att de kommer lägga ner tjänsten Uberpop. Vad som däremot är beklämmande är att Uber samtidigt fortsätter att argumentera för att reglerna ska luckras upp och att svarta tjänster ska tillåtas.

Låt mig vara tydlig: Som lagstiftare i Sveriges Riksdag kommer jag aldrig bidra till en lagstiftning som skapar osund konkurrens, lönedumpning och oschyssta villkor på arbetsmarknaden.

Smarta applikationer som underlättar service till konsumenter är mer än välkomna på tjänstemarknaden i Stockholm och Sverige. Men ställer ni inte upp på de regler som gäller i form av krav på redovisning, skatteinbetalningar och reglerna på arbetsmarknaden så kan ni dra, sticka, försvinna!

Om regelverket tillåter att dessa krav ostraffat kan rundas så ska de skärpas, inte luckras upp.

Uber verkar tro att den utredning regeringen tillsatt om delningsekonomin kommer att landa i något som innebär att den typ av organiserad svarttaxiverksamhet som Uberpop inneburit kommer att tillåtas.

Inget kan vara mera fel. En sådan utveckling kommer vi socialdemokrater aldrig att bidra till.

Teres Lindberg (S)
Riksdagsledamot

---

Det debatteras mycket om Uberpop just nu. Läs också denna artikel.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.