Andrea Holm skriver om hur myndigheterna behandlat henne på grund av hennes diagnoser.
1 av 2
Andrea Holm skriver om hur myndigheterna behandlat henne på grund av hennes diagnoser. - Foto: Privat
Andrea Holm.
2 av 2
Andrea Holm. - Foto: Privat

Mina diagnoser gör att jag inte kan jobba – socialen vägrar hjälpa mig

Debattören: När jag kontaktar socialen får jag höra att min sambo är skyldig till att försörja mig, trots att hans lön inte räcker för oss båda.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Andrea Holm är 23 år och bor i Halmstad.

Driver NPF-bloggen, en blogg om sina diagnoser.

Vintern 2015 fick jag som 23 åring diagnoserna ADD och Aspergers syndrom. "Nu kommer du få rätt hjälp med att få livet och vardagen att fungera" förklarade psykologen för mig.

Med stora förhoppningar inför framtiden kunde jag nu äntligen andas ut.

Men ganska direkt fick jag se en annan bild av verkligheten. Hjälpen som skulle finnas där existerade inte. Trots att jag testat ett 30-tal olika jobb som varje gång slutat med självmordsförsök, så ansåg personalen på psykiatrin att jag var fullt arbetsduglig.

"Alla ska kunna arbeta och försörja sig själva Andrea. Du förstår väl att det är så samhället fungerar" fick jag höra otaliga gånger. Ingen ville ta ansvar för min situation.

Varje gång jag bad om hjälp skickades jag till en ny person på psykiatrin där jag på nytt fick förklara varför jag behövde hjälp. Efter månader av försök till att få hjälp gick jag in i väggen.

I dag lever jag utan någon som helst ekonomi eftersom läkarna vägrar skriva ett sjukintyg åt mig till försäkringskassan. Jag som 23-åring har hamnat mellan stolarna och ingen ser allvaret i det hela.

Varje gång jag kontaktar psykiatrin får jag till svar att det råder personalbrist och att det därför inte finns möjlighet att få en tid.

När jag kontaktar socialen får jag som svar att min sambo är skyldig till att försörja mig, trots att hans lön inte räcker för oss båda.

När jag kontaktar andra mottagningar får jag som svar att jag måste skriva en egenremiss och därefter vänta på att den ska godkännas. Men jag kan inte vänta längre.

I nuläget finns det ingen hjälp att få. Samhället har blockerat mig från alla andra vägar och tydligt förklarat att de aldrig kommer ta bort blockeringarna. Jag skriker och gråter av förtvivlan.

Om jag kunde få hjälp hade jag i framtiden också kunnat arbeta, för det är min högsta önskan. Men i stället trycks jag ned och hamnar utanför samhället, trots lagarna som finns och ska finnas där när man har neuropsykiatriska diagnoser.

Jag har hamnat mellan stolarna och fått känna på hur myndigheterna förstör en. Det krävs en förändring, en förändring innehållande mer kunskap och mer stöd.

Och den förändringen måste ske nu innan fler hamnar i min situation.

Andrea Holm

---

Vill du läsa mer av Andrea? Läs den här artikeln.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.