Frida Kjell Valkola skriver om bemötandet hon fått av personalen på ungdomsmottagningen då hon hämtat preventivmedel.
1 av 3
Frida Kjell Valkola skriver om bemötandet hon fått av personalen på ungdomsmottagningen då hon hämtat preventivmedel. - Foto: Tobias Walka/TT
"Subventionerade p-piller, gratis kondomer, gravtest och dagen efter piller. Undersökningar, kuratorer och någon att prata med. Visst låter det fint?".
2 av 3
"Subventionerade p-piller, gratis kondomer, gravtest och dagen efter piller. Undersökningar, kuratorer och någon att prata med. Visst låter det fint?". - Foto: TT
Frida Kjell Valkola.
3 av 3
Frida Kjell Valkola. - Foto: Tobias Walka

Snälla ungdomsmottagningar, sluta döma oss som har mycket sex

Debattören: Jag vet att jag borde använt kondom, men nu gjorde jag inte det, kan jag få mitt dagen efter-piller nu? Utan en predikan, tack.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Frida Kjell Valkola är 19 år gammal.

Besök hennes blogg: http://fridakv.for.me/

Jag hatar hur mycket jag hatar ungdomsmottagningen, speciellt med tanke på hur mycket jag älskar idén.

Subventionerade p-piller, gratis kondomer, gravtest och dagen efter piller. Undersökningar, kuratorer och någon att prata med. Visst låter det fint?

Jag är en slampa som har besökt ungdomsmottagningen för i princip alla ovanstående punkter, men ändå går jag alltid därifrån med ångest.

Barnmorskorna håller alltid förhör om allt från hur ofta en har sex till hur många en har haft sex med. Detta är det absolut inget fel på, det är deras jobb.

Men hur kommer det sig att det alltid följs av en moralpredikan samt en rad fördomsfulla, dömande och kränkande kommentarer?

En förväntas gå till ungdomsmottagningen från det att en fyllt 13 tills en är 24-25 år gammal, varför behandlar barnmorskorna hela detta åldersspannet som 12-åringar?

Jag vet att jag borde använt kondom, men nu gjorde jag inte det, kan jag få mitt "dagen efter piller" nu? Utan en predikan denna gången också, tack.

"Varför är detta problematiskt?", tänker säkert du. Varför sväljer jag inte bara orden och går vidare med mitt liv?

För att jag är en av dem som nu sammanlagt har gått sju år hos ungdomsmottagningen. Sju år av dömande barnmorskor.

Jag klarar inte längre av det, och det skall inte behöva vara så här.

Jag har gått till cirka alla ungdomsmottagningar som finns i Göteborg men får fortfarande samma respons. Därför blir jag mer ledsen, dels för att jag vet att det finns några barnmorskor som jobbar på ungdomsmottagningar där ute som säkert är fantastiska men ni är tyvärr få.

Men också för alla som inte ens har valmöjligheten att testa flera mottagningar utan kanske bor på en mindre ort med bara en mottagning.

Varför är ni så efter?

Ni bara antar att jag är hetero, ni anklagar mig för att ha legat med för många människor, ni säger att jag inte tar ansvar, ni säger att jag borde prata med någon och människan ni hänvisar till är minst lika dömande!

Jag orkar inte mer.

I dag har jag lön och pengar och behöver därför inte gå dit längre. Men andra kvinnor? Som inte har råd med gravtest, piller eller kondomer. De tvingas fortfarande dit precis som jag brukade.

Ni män där ute får gärna kommentera, har ni samma upplevelser?

Frida Kjell Valkola

---

Vill du läsa mer av Frida? Läs den här artikeln.

/
/
UMO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit dåligt bemött på ungdomsmottagningen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.