SD Göteborg vill förbjuda IS-propaganda.
1 av 3
SD Göteborg vill förbjuda IS-propaganda. - Foto: SD Göteborg/TT
Jörgen Fogelklou.
2 av 3
Jörgen Fogelklou. - Foto: SD Göteborg
IS.
3 av 3
IS. - Foto: TT

Det är dags att vi förbjuder IS vidriga propaganda

Sverigedemokraterna Göteborg: Vi måste sända ett budskap till våra förorter, grankommuner och övriga världen. Det här är inte okej.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu på torsdag kan Göteborg unisont stå upp mot förtryck, religiös fanatism och andra terrororganisationer. Vi Sverigedemokrater har nämligen lagt en motion om att utreda om ett förbud mot propaganda för bland annat IS kan införlivas i vår lokala ordningsstadga.

IS är den kanske grymmaste organisation vi sett sedan andra världskriget. Det kan alltså röra sig om flaggviftande på Gustav Adolfs torg, eller slagord och symboler likt de kristna syrianer på Opaltorget flera gånger mötts av. Vad vi vill är att staden utreder om det är möjligt, inget annat.

Motionen avslogs av samtliga partier i kommunstyrelsen, och föreslås avslås av kommunfullmäktige.

Göteborg är, per capita, den stad i Europa från vilken flest personer anslutit sig till religiösa extremistgrupper. En av dessa är IS.

Ingen kan undgått att se de senaste årets vidrigheter som begåtts av IS, och i dess namn. Rekrytering till denna organisation görs ofta via sociala medier, och lockar unga män och kvinnor att resa ner och slåss för dem. Vi har alla läst om jihadresor från många av våra större städer.

Polisen tror att cirka 30 unga män, enbart från Göteborg har dött i strider för IS i Syrien. Unga män som vuxit upp i det sekulära Sverige. Vi måste naturligtvis göra allt som står i vår makt för att förhindra att sådant här får fortgå. Propaganda för IS har via sociala medier fått hundratals unga män att föredra krigets fasor i Syrien framför att bo kvar i förorten.

Tyvärr sprider sig även propagandan utanför de kretsar som skulle kunna lockas av den. Vi har sett exempel på hur kristna syrianer på Opaltorget flera gånger mötts av klotter på deras arbetsplatser som lytt: ”Kalifatet är här” och ”Konvertera eller dö”.

Antropologen Scott Atran är en av världens främsta experter på psykologin bakom terrorismens dragningskraft, han har haft flera akademiska toppjobb i både USA, Storbritannien och Frankrike. Inför FN:s säkerhetsråd berättade han om sina resultat efter att ha intervjuat tidigare IS-medlemmar.

”Ingen rörelse sedan andra världskriget haft så stark dragningskraft som IS, den kan bara jämföras med nazismen, och innan dess med de ryska och franska revolutionerna", och att ”Radikalisering förekommer mycket sällan i moskéer, och tre av fyra som ansluter sig till IS gör det via sina vänner”.

Göteborg ska vara en stad öppen för välden. Vi har nu ett utmärkt tillfälle att visa vad Göteborgs stad också står för. Vi kan nu lägga oss i framkant. Oavsett om det går att införliva ett förbud eller ej. Så kan vi unisont stå upp mot förtryck, religiös fanatism och andra terrororganisationer.

Vi kan sända ett budskap till våra förorter, grankommuner och övriga världen.

Att I Göteborg, är det inte någonsin okej att offentligt propagera för terrororganisationer. Ibland måste man lägga de ideologiska skygglapparna åt sidan – och göra det som är rätt.

Jörgen Fogelklou,
Ordförande SD Göteborg,
Kommunfullmäktigeledamot i Göteborg för SD

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.