1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: ANDERS WIKLUND / TT
3 av 3
- Foto: Privat

Nu höjer regeringen priserna på alkohol – därför är det fel

Johan Hedin: "På vilket sätt de tror ni att den höjda alkoholskatten kommer att bidra till att minska den illegala hanteringen med alkohol?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

1 av 6 svenskar köpte starköl på andra sätt än genom systembolaget. De köpte på utlandsresa, på internet, via bekant eller annan person som köpt starköl utomlands enligt en undersökning från HUI Research 2015. Det pratas om att vi ska köpa närproducerat och lokalt men ändå väljer många svenskar att köpa sprit och öl, till och med svensk sådan, utomlands.

Från att tidigare köpa illegal alkohol på en mörk parkering har nätlangningen nu flyttat in i var och ens mobil och vardagsrum. De som handlar på internet kan köpa antingen genom olika hemsidor men också genom sociala medier.

Bara i Stockholmsregionen förekommer drygt hundra langningskonton på Instagram som vänder sig till den som vill köpa billig alkohol med leverans dygnet runt. Detta visar en rundringning till landets polisregioner som Ekoredaktionen gjort. Polisen säger även att nätlangningen blivit allt öppnare.

Vi kan inte blunda för vad ny teknik, människors rörlighet och brottslighetens inre drivkrafter tillsammans gör för att ställa alkoholpolitikens restriktiva linje och höga priser helt offside.

Att den rödgröna regeringen i det läget ändå väljer att höja skatterna på alkohol är absurt. Det vi vet redan nu är att detta kommer leda till att stärka incitamentet till fortsatt illegal alkoholhanden och här står alla förutom den organiserade brottsligheten som förlorare.

Anledningen till att många väljer att handla via andra kanaler än systembolaget uppger hela 69 procent att det beror på höga priser. Utöver att den illegala handeln då ökar har det också skapat ett stort samhällsproblem. Den försvårar även för de seriösa krogar som väljer att inte befatta sig med den illegala alkoholmarknaden. Den oregistrerade handeln snedvrider konkurrensen och bedöms årligen omsätta miljardbelopp i uteblivna skatteintäkter.

Det är tydligt att den officiella alkoholpolitiken har mycket allvarliga problem.

Tillgängligheten har aldrig varit större och regeringen väljer att höja skatten på alkohol.

En fråga jag riktar till både finansministern Magdalena Andersson och folkhälsominister Gabriel Wikström är: På vilket sätt de tror ni att den höjda alkoholskatten kommer att bidra till att minska den illegala hanteringen med alkohol?

Johan Hedin,
Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Centerpartiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Systembolaget ha lägre priser?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.