Matilda Wahl.
1 av 2
Matilda Wahl. - Foto: Privat/TT
Matilda Wahl.
2 av 2
Matilda Wahl. - Foto: Privat

Det är dags att män slutar tycka synd om sig själva och tar ansvar

Matilda Wahl: "Jag blir på riktigt illamående av det här och det är hög tid att män tar av sig sina offerkoftor och tar ansvar."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Matilda Wahl är feminist och studerar vid Uppsala universitet.

Följ henne på Instagram:@matildawahl

I går kunde vi ännu en gång – precis som tusentals gånger förut – läsa i tidningarna att en kvinna blivit våldtagen. Denna gång mitt i publikhavetZara Larssons konsert på festivalen Bråvalla.

Och ännu en gång skriker kvinnor rakt ut. Vi skriker och försöker höras, försöker nå ut, försöker få samhället att reagera på riktigt och göra något åt det här. Överallt på sociala medier skriver kvinnor i alla åldrar och undrar hur det kan få vara så att vi ska behöva leva i denna ständiga skräck. Att vi aldrig någonsin får vara säkra. Att vi alltid behöver vara på vår vakt och att om det händer oss något så finns det inte sällan ingen hjälp att få och rättsväsendet och hela samhället vänder oss ryggen.


Och männen, de skriker också rakt ut. De skriker dock inte om hur fruktansvärt det är att så många kvinnor blir våldtagna och om hur män måste börja ta sitt ansvar och prata med varandra om hur de ska förändra det här. Männen som syns skrika på sociala medier är istället män som känner sig kränkta av att dom blir generaliserade eftersom kvinnor tvingas till att se alla män som potentiella våldtäktsmän.

Jag blir på riktigt illamående av det här och det är hög tid att män tar av sig sina offerkoftor och istället börjar ta ansvar. Den gemensamma nämnaren för de som våldtar, för att vara mer exakt 98% av de som våldtar är att de tillhör det manliga könet men andelen män av de som kämpar för att få stopp på våldtäktskulturen är en försvinnande och pinsamt liten andel. De allra flesta förmår sig inte ens att dela en artikel för att lyfta ämnet eller säga till en killkompis som beter sig svinigt åt. Däremot så finns det en hel del killar och män som motarbetar förändring genom att hata på feminister och skrika "inte alla män" så fort dom får chansen.

Ingen har sagt att det handlar om alla män, det här handlar om män som grupp och det förtrycket män som grupp utsätter kvinnor för. För att häva detta förtryck så måste män sluta vara så lata och bekväma och framförallt sluta tycka så synd om sig själva. Jag kan förstå att det känns lite jobbigt att bli generaliserad men jag hoppas att alla förstår att det inte går att jämföra med att bli våldtagen eller behöva leva med rädslan för att bli det. Och det är inte konstigt att vi är rädda och tvingas generalisera, det sker i snitt 100 våldtäkter om dagen i Sverige och tyvärr så står det inte våldtäktsman i pannan på dom som våldtar så vi kan inte veta vilka män som är kapabla till det.


Förutom våldtäkter så kan vi också prata om mäns våld mot kvinnor och det faktum att 16 kvinnor per år i Sverige blir mördade av sina män i hemmet. Det här är verkligheten och den måste förändras och för att den ska förändras så krävs det att varenda man vaknar upp och ser sin del i det här. Ja, även du man som läser detta nu och känner att du inte alls behöver ta åt dig av detta eftersom "du ju är en jättesnäll kille". Du måste sluta lägga energi på att förklara att du minsann är en bra person som inte våldtar eller på annat sätt skadar kvinnor och istället fundera på om du gör något för att förändra att så pass många andra killar och män gör det. Om svaret är nej så är du en del av problemet. Och om du känner dig kränkt nu så skärp dig och tänk på kvinnan som i torsdags blev våldtagen i publiken på Bråvalla och tänk på de hundra kvinnor som blir våldtagna idag och på de hundra kvinnor som blir våldtagna i morgon, det är fan inte dig det är synd om.

Matilda Wahl

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.