Marcus Birro skriver om stenkastning.
Marcus Birro skriver om stenkastning. - Foto: Privat / TT

Birro: När jag var ung fanns också problem – ingen kastade sten för det

Marcus Birro: "Vi var den första generationen som fick det sämre än våra föräldrar. Men aldrig i livet att vi kastade sten på ambulanser!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Ett land vars ungdom inte gör uppror, är ett land som det är synd om” sjunger Ulf Lundell. Han har helt rätt. I alla tider har unga människor protesterat mot sina föräldrars och farföräldrars samhällsordning. Det kommande blir en motkraft mot det rådande. Så är det och så måste det vara.

Jag var ung i början av nittiotalet. Vi var också skitförbannade på det mesta. Vi var arga på kulturlivet, på kommunen, på polisen, på politiker, på skolan, på kuratorerna, på de sociala myndigheterna, på chefer och föräldrar. Vi kom från alla delar av Göteborg; från radhusen i Örgryte, från de stora villorna i Hindås, från landshövdingehusen i Majorna och från höghusen i Kortedala och Bergsjön. Vi söp och knarkade. Vi satt uppe sent vid köksbord och såg gryningen komma krälande över hustaken nere vid hamnen där lyftkranarna stod med sina ledsna halsar. Vi tog långa promenader över Älvsborgsbron. Vi ljög om hur många jobb vi hade sökt på Arbetsförmedlingen. Vi köpte sprit för socialbidraget. Vi drömde naivt och storslaget. Vi startade kulturföreningar och ockuperade hus. Vi startade klubbar och ordnade punkspelningar.

Vi var den första generationen som fick det sämre än våra föräldrar. Men aldrig i livet att vi kastade sten på ambulanser!

Att kasta sten på räddningstjänst, polis, ambulanser och brandkår, är ingen revolutionär protest mot ett samhälle. Det är enbart destruktivt och idiotiskt. Det finns ingenting förmildrande runt en ung person som utsätter sina grannar, sina medmänniskor eller sina vänner för direkt livsfara genom att med stenar fördröja en ambulans från att köra in och rädda människor. Det har ingenting med fritid att göra. Det har ingenting med ”utanförskap” eller ”utsatthet” att göra. Det har ingenting med något av detta att göra. Det är bara ren och skär idioti.

Jag har några konkreta råd till alla som anser att de har för mycket fritid och är arga på samhället. Starta ett rockband, skriva en hip-hop-sång, ordna en demonstration, skriv en insändare, starta en Facebookgrupp, ordna en festival, skriv en roman eller åtminstone en dikt eller två. Gör något vettigt i stället. Låt er protest få betydelse. Gör skillnad. Gå med i ett politiskt parti. Samla er. Skriv ett brev till era lokala politiker.

I dag har det kommit rapporter om att poliser fått order om att inte ingripa mot våldsamma ungdomar i förorterna. Det är som att bli förflyttad till en galen angränsande värld. Hur är det möjligt att polischefer inte vill stävja denna typ av brottslighet? Det är helt obegripligt.

På P1 imorse intervjuades en fritidsledare angående ungdomar som kastar sten på brandkår, poliser och ambulanspersonal.
Han sade: "Det är för att ungdomarna inte har något att göra som de kastar sten."
Programledaren: "Är det så enkelt?"
Fritidsledaren: "Ja."
Han menade också att det var polisen som provocerade stenkastningen...

Uppror är allt för viktigt för att vi ska tillåta uppror att definieras av folk som kastar sten på ambulanser. Det finns inga ursäkter. Det finns inga fler bortförklaringar. Det handlar inte om stängda fritidsgårdar. Det handlar inte om något annat än ren och och skär idioti och polisen borde omedelbart gå in med alla resurser som krävs för att lyfta bort dem som sysslar med detta. För minns att de utsatta i dessa områden inte är de som kastar sten och bränner bilar. Det är alla dem som lever och bor där och som tvingas se sina bostadsområden kidnappas av den nya tidens huliganism.

Jag tar unga människors kärlek och uppror på allvar. Det borde de själva också göra.

Marcus Birro

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.