Matilda Farmer skriver om homofobin bland nyanlända.
1 av 3
Matilda Farmer skriver om homofobin bland nyanlända. - Foto: Privat/TT
Matilda Farmer.
2 av 3
Matilda Farmer. - Foto: Privat
"De är inte offer för resten av livet bara för att de är flyktingar".
3 av 3
"De är inte offer för resten av livet bara för att de är flyktingar". - Foto: Vilhelm Stokstad / TT

HBTQ-rörelsen måste se homofobin bland asylsökande

Debattören: Det är inte farligt för dem att tvingas visa samma sak som vi visade dem när de kom hit: respekt för mänskliga rättigheter.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Matilda Farmer är lärare för nyanlända, engagerad i Tillsammans Gör Vi Skillnad och går som stolt bisexuell i lördagens pride-parad.

”Excuse me, how do you say ’or’ in Swedish?”

Frågan kom från min vuxna elev S under en lektion i svenska för asylsökande. Ämnet var släktträd och han ville fråga ”Har du pojkvän ELLER flickvän?”.

Med ett enda litet ord stod han upp för sin sexuella läggning i ett klassrum fullt av främlingar och påminde mig om att finns en grupp som aldrig slutar fly, trots att de nått vårt land.

Andra flyktingar lämnar sina plågoandar bakom sig, men HBTQ-flyktingar har sina plågoandar med sig på samma båt, på samma vandring, på samma asylboende och till slut i samma bostadsområde.

S har blivit min vän. Jag älskar S och vi delar många erfarenheter som HBTQ-personer. Men jag är en svikare. Jag hugger honom i ryggen varje gång jag träffar andra asylsökande som jag hjälper. Jag spelar med i ”mamma-pappa-barn”-teatern.

Jag säger inget när mina asylsökande vänner säger nedsättande saker om homosexualitet. Jag skyltar inte stolt med regnbågsflaggor och pratar inte om min regnbågsfamilj på samma sätt som med andra vänner. Jag tänker att det blir för mycket för dem att ta in på en gång i detta nya land.

Men så ser jag på de asylsökande barnen. Minst en i varje klassrum har en sexualitet eller könsidentitet som inte stämmer med normen. Vem ska visa dem att de är i världens friaste och tryggaste HBTQ-land om inte vi som gav dem deras första vinterjacka och deras första kram efter flykten?

Mänskliga rättigheter är inget smörgåsbord där vi kan plocka några som passar oss att stå för. Det är alla rättigheter, eller så är vi bara fega lortar, som vi säger här.

Är det obekvämt för dig att försvara Sveriges syn på HBTQ-rättigheter? Tänk på S som riskerar sitt liv. Är det obekvämt för dina asylsökande vänner att höra? Tänk på att några av dem längtar ut ur garderoben och du håller i nyckeln.

De andra är inte offer för resten av livet bara för att de är flyktingar. De behöver inte bäddas in i bomull. Det är inte farligt för dem att tvingas visa samma sak som vi visade dem när de kom hit: respekt för allas mänskliga rättigheter.

Matilda Farmer

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.