Gursimer Singh skriver om en rasistisk nämndeman.
1 av 2
Gursimer Singh skriver om en rasistisk nämndeman. - Foto: Privat/TT
Gursimer Singh.
2 av 2
Gursimer Singh. - Foto: Privat

Nämndemannen sa n-ordet – ingen reagerade

Debattören: Han refererade till den tilltalade som hade en afrikansk etnisk bakgrund. Jag blev chockad!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gursimer Singh är aktiv i Socialdemokraterna och Sveriges Unga Dharmis och Ashavaner.

Inte för länge sen blev jag invald som nämndeman på Södertörns Tingsrätt, jag kände mig stolt som ska få vara en del utav vårt rättvisesystem. Att jobba som nämndeman är kul, och är ett av de roligaste förtroendeuppdragen som jag har.

Jag fick veta av en del vänner att man som ung har det lite tufft på grund av en del stereotypiska äldre vuxna nämndemän som kan uttrycka sig väldigt negativt. Jag ignorerade det, och tänkte, mig jävlas man inte med. Än så länge har det gått bra, men det finns ett tillfälle där jag verkligen häpnades av mina kollegor.

Den 17 maj, hade jag ett nämndemanspass, jag blev tillkallad och i salen fanns det två äldre nämndemän en nyexaminerad domare samt en nyexaminerad tingsrättsnotarie. Vi fick en dom, där den tilltalade hade en afrikansk etnisk bakgrund. På grund av vissa omständigheter så kan jag inte yttra mig i självaste domen. Jag kan dock säga att vissa av oss i rätten friade mannen från samtliga åtalspunkter.

Den ena äldre mannen som är nämndeman, var frustrerad över att vi inte fällde honom. Han var övertygad om att han hade utfört brottet, men det var inte vi andra.

Efter den domen var slut tog vi en paus, de resterande nämndemännen och domaren samt tingsrättsnotarien kom mot varandra och pratade ut lite. Det var bara vi i salen, då den tilltalade och åklagaren samt en skolklass hade lämnat salen.

Jag var på väg ut, och då hör jag hur kollegorna diskuterar lite om domen. Då hör jag hur den äldre nämndemannen som var frustrerad över domens beslut säger n-ordet rakt ut. Han refererade till den tilltalade som hade en afrikansk etnisk bakgrund. Jag blev chockad! Men ännu mer chockad då han säger det framför domaren och tingsrättsnotarien samt den tredje nämndemannen. Varför reagerade de inte?

Jag gick ut och blev frustrerad. Jag förstod ingenting, vad var det som hände? En nämndeman som uttrycker sig så, är så himla anmärkningsvärt. Ännu mera anmärkningsvärt är att ingen av kollegorna reagerade. Dessa människor jobbar åt staten och är invalda för att de ska tjäna åt lagens långa arm.

Jag har nu skickat iväg en anmälan till de ansvariga myndigheterna, och inväntar på att rättssamhället ska agera och besluta om hans öde om att fortsätta sitta kvar som nämndeman. Han är inte ensam om sina värderingar, hur många nämndemän sitter inte med skeva syner om andra människor?

Gursimer Singh

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.