Gustaf Göthberg skriver om att Veronica Palm inte borde ha besökt diktaturen Angola.
1 av 3
Gustaf Göthberg skriver om att Veronica Palm inte borde ha besökt diktaturen Angola. - Foto: Privat/TT
Gustaf Göthberg.
2 av 3
Gustaf Göthberg. - Foto: Privat
"Än mer beklämmande blir att Palm under resan till Angola fortfarande kandiderade till ordförande för svenska Rädda Barnen".
3 av 3
"Än mer beklämmande blir att Palm under resan till Angola fortfarande kandiderade till ordförande för svenska Rädda Barnen". - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Att krama diktaturen Angola är inte okej, Veronica Palm

Debattören: Samtliga val under 2000-talet har underkänts internationellt och presidenten misstänks fortfarande för krigsbrott.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gustaf Göthberg är internationell sekreterare för Moderaternas ungdomsförbund

Sent i går kväll lade den förra riksdagsledamoten och Socialdemokraterna i Stockholms nuvarande ordförande Veronica Palm upp en selfie från Angola. Iförd det styrande maktpartiet MPLA:s officiella kläder gjorde hon ingen hemlighet att hon som hedersgäst besökte partiets kongress.

MPLA är precis som de svenska Socialdemokraterna medlemmar i samma internationella socialistinternational, och att partifunktionärer besöker kongresser hos varandra är inget ovanligt. Men i just fallet Angola sticker det i ögonen.

Partiledaren och presidenten, Jose Eduardo dos Santos, utbildades av Sovjetunionen och har suttit sedan 1979 och gjort sig en förmögenhet på korruption och utsugning av landets resurser. Hans dotter har under sin fars presidentskap blivit Afrikas rikaste kvinna, eftersom han sålt statliga bolag till sig själv och sedan gett till henne.

Samtliga val under 2000-talet har underkänts internationellt och presidenten misstänks fortfarande för krigsbrott under det angolesiska inbördeskriget.

I mars i år dömdes 17 demokratiaktivister för "omstörtande verksamhet" efter att polis gjort razzia mot den bokcirkel om mänskliga rättigheter de hade startat i Luanda. För ett år sedan fick landets TV-chef sparken för att nationell TV i några sekunder visat två män som kysste varandra.

Att det finns ondskefulla politiska ledare är en sanning som är obehaglig, men att göra sig till en så nyttig idiot för den angolesiska diktaturen som Palm nu gjort sig är hisnande.

Än mer beklämmande blir att Palm under resan till Angola fortfarande kandiderade till ordförande för svenska Rädda Barnen. Det ingen verkar ha berättat för henne är att i takt med att presidentens makt ökat så har mödradödligheten ökat och var 2015 högst i Afrika. Till detta så kritiseras landet återkommande för att de styrande konsekvent kränker grundläggande mänskliga rättigheter.

Vad ingen heller verkar ha berättat för Palm är vad som hände den 10 augusti - för en vecka sedan - i huvudstaden Luanda. Regeringen hade exproprierat och tvångssålt människors hus för att exploatera området.

När militär anlände på plats för att "bistå" polisen med att kränka äganderätten och rensa området sköts en 14-årig pojke ihjäl av militären. Kring detta har Palm varit knäpptyst, och sitter i stället på VIP-läktaren när presidenten i dagarna väljs om som ordförande för detta gamla kommunistparti.

I dag vid lunchtid kom så beskedet att hon drar sig ur ordförandevalet i Rädda Barnen. Kanske kom verkligheten i kapp henne - och frågan är hur länge hon efter detta kan vara den främsta representanten för Socialdemokraterna i Sveriges huvudstad.

Gustaf Göthberg,
Internationell sekreterare MUF

/
/
/
/
Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.