Carl Ekvall (MUF) skriver om skolreformerna.
1 av 3
Carl Ekvall (MUF) skriver om skolreformerna. - Foto: Privat/Axel Adolfsson
Carl Ekvall.
2 av 3
Carl Ekvall. - Foto: Axel Adolfsson
Stefan Löfven.
3 av 3
Stefan Löfven. - Foto: Privat

Löfvens läslov är en käftsmäll för alla Sveriges elever

Moderat: Ska man bry sig ska man göra det fullt ut. Då handlar det om tydliga reformer som ger resultat.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Carl Ekvall är 18 år och bor i Kungsbacka. Till vardags studerar han sista året på Elof Lindälvs gymnasium.

Till årets skolstart går drygt 1,3 miljoner elever till skolan för ytterligare ett år av studier. Vi som elever går till en skola som enligt OECD varje år utbildar allt sämre elever inom bland annat matte och läsförståelse, och som inte heller lyckas följa upp dåliga resultat.

Vi hamnar på grund av detta redan första dagen i en nedförsbacke där vår kunskaper aldrig i längden får en chans att utvecklas om vi på riktigt hamnar på efterkälken. Vi möts av en skola som i allt fler fall aldrig ger elever chansen de förtjänar. En skola som är i desperat behov av en förändring och en riktig förbättring.

Vad får då Sveriges elever för förändringar och lösningar? Vi får knappt fyra kronor och ett omdöpt höstlov som nu ska heta läslov av regeringen och Lövfen. Vi får dock inget som faktiskt hjälper elever. Mer mattetimmar? Nej. Bättre lärare? Nix.

Samtidigt som elever utbildas sämre så leker regeringen med Stefan Lövfen i spetsen reklambyrå och döper om lov för att rädda svensk skola. I stället för att satsa på riktigt ger dem oss elever fem miljoner kronor fördelat på 1,3 miljoner elever. Detta är inget annat än skamligt och pinsamt av en regering som påstår sig bry om unga.

Till skillnad från tomma förslag vill jag tro på förslag som gör något för eleven. Det handlar då om att vi från tidig ålder följer upp dem som hamnar bakom i skolan, så att man får en chans att faktiskt komma tillbaka. Det handlar även om fler utbildningstimmar och seriösa satsningar i lärarutbildningen, framförallt kring läsförståelse och matte.

Även att som elev ha en valfrihet att välja och byta skola ifall ens nuvarande inte fungerar för en är otroligt viktigt. Framförallt måste dock utbildningspolitiken återgå till rejäla reformpaket och tydlig finansiering över luddiga namnbyten.

Ska man bry sig ska man göra det fullt ut. Då handlar det om tydliga reformer som ger resultat. I stället för att lajva utbildningspolitiker borde Löfven och utbildningsminister Fridolin satsa snarare än att svika Sveriges elever.

Carl Ekvall,
Andre vice ordförande, MUF Halland

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.