Dennis Widehammar tycker till om droger.
1 av 3
Dennis Widehammar tycker till om droger. - Foto: Privat/TT
Dennis Widehammar.
2 av 3
Dennis Widehammar. - Foto: Privat
"Ett exempel är människors skräck för Cannabis, DMT, LSD och MDMA".
3 av 3
"Ett exempel är människors skräck för Cannabis, DMT, LSD och MDMA". - Foto: TT

Skolans droginformation ska vara faktabaserad – inte skräckfilmsinspirerad

Debattören: Det är bra att skolan informerar om droger, men det vore ännu bättre om de visste vad de pratade om innan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Dennis Widehammar är programledare, YouTube-profil och krönikör.

Följ honom på Twitter; @dewide, Youtube; DewideKlagar och på hans hemsida; denniswidehammar.se.

Hej!

Jag gillar att göra saker annorlunda, därför blir den här debattartikeln mer som ett långt Facebook-meddelande än något annat. Vilket jag hoppas att du är okej med, annars finns det många andra saker som du kan ta del av.

Jag tycker om att prata med människor, lyssna på deras upplevelser och ta reda på hur de uppfattar världen. Samtidigt trivs jag i ett sammanhang där jag kan berätta och någon annan lyssnar. Det känns som att vi då kan uppleva världen på ett nytt sätt efter den diskussionen.

Något som jag inte tycker om lika mycket är att vi människor väldigt ofta missinformerar varandra utan att vara medvetna om det. Jag förstår att det händer, det har enligt mig en väldigt enkel förklaring. Vi vill hellre säga saker som passar in med vad vi tror och tycker istället för att gå till botten med det vi “vet”.

Ett exempel är människors skräck för Cannabis, DMT, LSD och MDMA. Något som oftast inte är faktabaserat utan bara läggs in i en kategori (knark) som verkar mystisk och farlig. Den undervisning jag fick i skolan om till exempel LSD och Cannabis var att det var dödligt, du kunde få psykoser tio år senare för att du rökt en joint eller tagit en lapp LSD – enligt undervisningen.

Det är bra att skolan informerar om droger, men det vore ännu bättre om de visste vad de pratade om innan. På samma sätt känner jag med majoriteten av människor jag pratar med nästan oavsett vilket ämne det handlar om. Det hade varit så magiskt att få prata med människor som alltid visste vad de pratade om – då tror jag att jag hade lärt mig mer av varje diskussion med en människa.

Även om det inte skulle vara möjligt att ändra på tills imorgon så skulle jag i alla fall vilja uppmana dig själv till att ifrågasätta det som du tror på. Allt som du tror på, försöka läsa mer om det och kanske bilda en ny uppfattning. Jag tvingar dig inte på något sätt kompis, du är du och det är magiskt i sig.

Om du skulle vilja berätta något för mig så finns jag tillgänglig på kontakt@artbydw.se – skicka ett mail, eller skriv till mig på Facebook (Dennis Widehammar) så både lyssnar och svarar jag mer än gärna.

Kram, ha en fin dag.

Dennis Widehammar

/
/
/
LSD
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.