1 av 2
- Foto: TT/TT
2 av 2
- Foto: Erik Nylander/TT

Moderaterna: Regeringens slapphet mot brottsligheten är oacceptabel

Beatrice Ask (M): Den fråga som måste ställas är när regeringen tänker agera för att vända utvecklingen vad gäller polisens resultat?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Polisens brottsuppklaring sjunker dramatiskt. Nya siffror visar att brottsuppklaringen nu är den sämsta på 16 år. Förra året, 2015, klarades 14 procent av brotten upp, vilket ska jämföras med 18 procent fem år tidigare. Det är en dramatisk försämring. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har inga förslag om vad som bör göras.

För flera brottskategorier är bilden särskilt dyster. Uppklaringen när det gäller misshandel har sjunkit. Bara 12,6 procent av misshandelsbrotten klarades upp 2015. Fem år tidigare, 2010, var siffran 18,3 procent. För skadegörelsebrott har brottsuppklaringsgraden nästan halverats – från 4,0 procent till 2,1 procent förra året.

Tydligt blir det också när man ser till de anmälningar om brott som i princip uteslutande kan kopplas till polisiära insatser, såsom trafikbrott och narkotikabrott. Här har antalet anmälningar minskat kraftigt, vilket innebär att det inte är på trafiksäkerhet och narkotikabrott polisen lagt sina resurser, trots att inget tyder på att brottsligheten inom dessa områden minskat.

När polisen inte förmår att utreda brott påverkar det också antalet ärenden som redovisas till åklagare. Antalet ärenden har sjunkit med 7,3 procent under de första sex månaderna 2016. Enligt TT visar preliminära siffror för augusti att försämringen fortsätter.

Utvecklingen går åt fel håll. Bakom siffrorna finns brottsoffer som borde kunna förvänta sig upprättelse genom att brott klaras upp och förövare lagförs. När brott begåtts finns dessutom förövare som går fria om polisen inte lyckas utreda och ställa dem till svars. I längden undergräver det vårt rättssamhälle. Det är därför frågan är så viktig.

I en interpellationsdebatt nyligen konstaterade Anders Ygeman att frågorna är komplexa och att vi inte vet orsakerna till de försämrade resultaten. Det ligger givetvis en del i det och jag tycker att det är bra att regeringen bett Brottsförebyggande Rådet analysera problemen. Däremot kan vi rimligen inte vänta i månader och år på att ta itu med uppenbara problem.

Förmågan att ingripa och klara upp brott varierar i olika delar av Polis-Sverige. Om alla gjorde som de som når bäst resultat skulle givetvis mer bli gjort. Dessutom kommer ständiga rapporter om att människor suttit i telefonkö när de ringt polisen, att poliser kommit försent, inte gjort en adekvat brottsplatsundersökning eller hanterat bevis och vittnen på ett professionellt sätt.

Förra året fick vi till och med rapporter om att man struntat i att följa upp träffar när man samkört DNA-register med andra länders. Samtidigt vet vi att många medarbetare i polisen gör sitt allra bästa och ofta också det där lilla extra som gör skillnad. De behöver uppmärksamhet och uppskattning.

Mitt intryck är att regeringen försöker hålla frågorna ifrån sig. Man förlitar sig på att Polismyndigheten ska rätta till problemen på egen hand. Jag är dock övertygad om att det krävs tydliga initiativ och besked från ansvariga politiker också.

Särskilt oroväckande är att inrikesministern i detta läge till och med säger att brottuppklarningen kommer att bli ännu sämre i nästa rapport! Den fråga som måste ställas är när regeringen tänker agera för att vända den negativa utvecklingen vad gäller polisens resultat?

Beatrice Ask,
Ordförande i Justitieutskottet (M)

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.