1 av 3
- Foto: Privat/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Det här är till dig som frågade mig om jag är "född i en djungel?"

Debattören: Var det mitt mörka hår som fick dig att yttra dig som du gjorde?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Det här inlägget publicerades först på Cajsa Bergströms blogg.

Notified

Informationen har tagits fram i samarbete med Notified.

Mitt namn är väldigt vanligt. Ingen skulle höja på ögonbrynen i telefonkatalogen. Jag har blivit uppfostrad av två kärleksfulla föräldrar, åkt på solsemestrar till Spanien, gråtit över mitt förhållande, skrattat med mina vänner, överlevt både grundskola och gymnasium, slitit som ett djur på jobbet och nu pluggar jag på universitet.

Låter det bekant för dig? Kan du identifiera dig med mig? Skillnaden är att jag adopterades från Kina när jag var sex månader gammal. Skillnaden är att om du såg mig på stan skulle du tro att jag var därifrån. Att jag definierar mig som asiat, trots att det står Sverige i mitt pass.

Trots att jag definierar mig som svensk har jag blivit kallad jävla kines, icke svensk, thaihora, ja listan kan göras lång. Senaste gången det hände var det på tunnelbanan när en man, mer än dubbelt så gammal som mig frågade på taskig engelska om "jag var född i en djungel eller?" för att jag råkade ha mina fötter på sätet framför mig.

I den situationen fick jag hjälp av en annan man som sa ifrån på skarpen när jag satt i chocktillstånd med blanka ögon och inte kunde yttra ett ord. Jag uppskattar dig. Jag uppskattar alla som är som dig. Som vågar ta ställning och säga ifrån när den utsatta inte orkar.

Jag valde att ta upp just denna gången då jag hänger upp mig på tre saker här.

1. Att han är man

2. Att han är 60+

3. Att han har bruna ögon

Manshataren i mig vill ge honom en riktig jävla omgång och köra en Lisbeth Salander med tatueringskittet i högsta hugg och hela köret. Män har alltid haft en högre position än kvinnan och bara här har vi ett äkta exempel på hur en man vill visa upp sin maktposition över en kvinna, både 40 år yngre och 40 kilo lättare.

Jag har tagit upp detta förr men här är vi. Igen. Fyfan vad äcklad jag blir. Hade han fått för sig att fysiskt gå till anfall och jag var själv hade jag inte haft en chans. Förstår ni män varför vi kvinnor måste anta att ni alla är våldtäktsmän? Förstår ni?

Jag blir ledsen att tänka på hans barn och barnbarn som förmodligen har en likadan syn på både kvinnor och mörkhyade som han. Att han dessutom har mörka ögon tyder starkt på att han inte heller är svennebanan rakt igenom, men han är tydligen för dum för att förstå det själv.

Jag tar inte åt mig personligen, jag har haft en trygg uppväxt, hittat mig själv, bra självförtroende, jag vet vad som är rätt och fel här, men det gör mig så ledsen att han förmodligen kommer gå på någon annan liten människa bara för att hen inte ser ut som han vill. Hen kanske då inte har samma stabila grund som jag och tar åt sig. Då plötsligt föds ett nytt hat. Förstår ni vad jag menar? Gör ni det?

Jag vill inte dra på mig en offerkofta, jag tar inte personligen åt mig, men jag vill berätta hur situationen ser ut för mig och alla andra som inte har blont hår och blåa ögon. Ni förstår inte. Ni kommer aldrig förstå, hur många gånger ni än poängterar att ni försöker sätta er in i situationen (liksom ni män som försöker förstå varför kvinnor anser det är så viktigt med feminism).

Jag förstår att ni inte förstår, för jag förstår knappt heller. Jag är så svensk som jag kan bli men gång på gång ifrågasätts min etnicitet, både utomlands och i Sverige. Då har jag inte ens tagit upp alla ickesvenskar som av någon anledning 20,8 procent av svenska folket hyser ett oprovocerat agg emot genom att rösta på SD. Jag är väldigt intresserad av varför du som väljer att rösta på SD röstar som du gör. Har du några egentliga argumentationer?

Alla jag har pratat med har aldrig haft något vettigt att säga mer än "de är egentligen inte rasistiska". Haha in my fucking ass. Hur jävla ickepåläst är inte du? Ge mig en vettig argumentation så snackar vi.

Till dig 60+:are som sen inte vågade yttra ett ord när jag kom fram och frågade vad ditt problem var och du endast kunde sitta och nicka, jag vill fråga dig igen vad det var som var ditt problem? Hade det endast varit mina skor på sätet hade du bett mig att "snälla, kan du ta ner dina skor från sätet?".

Var det mitt mörka hår som fick dig att yttra dig som du gjorde? Jag förstår inte. Hör av dig. Just nu kan jag bara anta att du har problem hemma, att din uppväxt inte blev idealet, att du är lågutbildad och i högsta grad rasist. Well, jag gläder mig åt att jag kommer komma mycket längre än vad du någonsin gjorde i ditt liv.

Till dig som stod upp för mig på tunnelbanan. Tack. Du gjorde min dag genom att bevisa att det faktiskt finns några vettiga och snälla själar kvar där ute.

Jag vill att ni tänker på hur ni yttrar er när ni pratar. Hur jävla dumma era uttalanden kan låta ibland. Det är försent att rädda alla trångsynta över 60+, tur att det kommer en ny generation snart som kan bli bättre. Ish.

Om man väljer att tänka igenom vad som faktiskt sker runt omkring och inte lyssna på farfar som menar på att "alla tjuvar, terrorister, etc kommer från någon djungel i Bangladesh." Ta reda på fakta själv.

Dela gärna. Kommentera gärna. Argumentera gärna. Jag är trött på okunskap bland människor.

Cajsa Bergström

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.