1 av 3
- Foto: TT/TT/Privat
2 av 3
- Foto: Stig-Åke Jönsson
3 av 3
- Foto: Privat

Jag kritiserade Sverigedemokraterna – Moderaterna tystade mig

Seppo Laine (V) försökte kritisera SD i Gävle kommunfullmäktige, men blev utbuad av Alliansen. Till slut förbjöd den moderate ordföranden honom att fortsätta sitt anförande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Seppo Laine är ombudsman för Vänsterpartiet Gävleborg.

Han har jobbat 20 år på fabriksgolvet före sin klassresa.

Förutom det har han även varit förtroendevald för Vänsterpartiet sedan 1982.

Besök Seppos blogg: vseppolaine.wordpress.com

I dag kom jag på vad den här artikeln ska handla om. Det slog mig att ingen säkerhetsansvarig på ett partikansli eller gruppledare skulle ens komma på tanken att kontakta någon partiföreträdare om denne spytt galla över Vänsterpartiet någonstans.

Men nu har flera varit genuint oroliga för min säkerhet och hört av sig om jag blivit utsatt för SD-svansens hot. Detta till följd av händelserna som utspelade sig i kommunfullmäktige i Gävle i måndags.

Det är egentligen fullkomligt makalöst att det finns ett parti i våra parlamentariska församlingar vars kritiker ens behöver vara oroliga för sin säkerhet. Det är sjukt att det finns ett parti i vårt parlament vars företrädare hotar journalister och alla andra som inte behagar dem med tystnad och underkastelse.

Nu skulle det ändå kanske inte behöva vara något att bry sig om, om man kunde vara säker på att samhället i övrigt hade civilkurage att stötta dem som utsätts. Orolig blir man om de som stått utanför ansluter sig till den ylande vargflocken.

Därför blir jag bekymrad för hur högern egentligen förhåller sig till rasisterna. För i dag fick jag veta av vår gruppledare att alliansföreträdare buat och fört väsen när jag försökte redogöra i mitt anförande för bakgrunden till Vänsterpartiets ideologiska symbolpolitik gentemot rasisterna i kommunfullmäktige. Vilken signal ville de sända ut med det agerandet?

Med tanke på hur aningslöst de använde sig av rasisterna för att vinna makten, är det inte svårt att föreställa sig att det handlar om att de inte vill att det ska synas vad som egentligen sker. Det är en spekulation så klart, men för den som följt den politiska utvecklingen är det ett väldigt "gullande" med SD som sker. Jag hoppas att någon i alliansen som förde väsen kan förklara vad som menades med det.

Själv är jag dock huvudsakligen glad över de reaktioner jag fått från dem vi vill nå med vårt tydliga avståndstagande till rasisterna. Många har uttryckt en rädsla och förtvivlan över hur långt rasismen, hatet och hoten gått i samhället och tyckte det var skönt att någon offentligt uttryckte det, varifrån det kommer på ett tydligt sätt.

Vi står inte ensamma och kampen för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati kommer att föras av många fler och vi kommer att se till att inte historien upprepar sig. Vi ska se till att ingen ska behöva vara rädd för att kritisera en politisk motståndare i framtiden.

Seppo Laine,
Vänsterpartiet i Gävle

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över samhällsutvecklingen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.