Marcus Birro är trött på ljugande politiker.
Marcus Birro är trött på ljugande politiker. - Foto: Michaela Kälveskog/TT

Svenska politiker ljuger folket rakt upp i ansiktet

Debattören: Varför ljuger och trixar man som man gör? Varför ljuger man svenska folket rakt upp i ansiktet?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tänk dig en modeintresserad person som helt sonika snor en stil rakt av fast fortsätter hävda att stilen är hennes egen...

Han eller hon kopierar en stil rakt av utan att medge det. Om någon pekar på originalet och säger:

- Men du. Du har ju snott hennes stil till rakt av! Vi ser ju det. Alla ser det....

...så vägrar tjuven fortfarande att ens nämna originalet vid namn.
Fast alla ser...

Vore inte det lite pinsamt? Lite ovärdigt på något sätt...?

Kejsaren? Den gamle bocken är så generande naken. Ser ni inte det? Hur är det möjligt att någon enda av er ens funderat på att lägga er röst på en enda av de där clownerna?

Minns ni Bagdad Bob? Det var en före detta politiker som stod framför världens tevekameror 2003 och på underbart bruten engelska med bestämdhet hävdade att allting var hur lugnt som helst, att USA när som helst var på väg att förlora kriget i Irak.

Man kunde se och höra kriget rasa bakom honom men han slog bara ut med händerna och log som Mona Lisa.

Eller tänk dig en journalist (hon kanske heter Alexandra) som snor en text från en utländsk tidning och sätter sitt eget namn under den.

Tänk dig sedan att hon gör det en gång till. Någon måste avslöja henne för att hon ska be om ursäkt. Men hon tillhör "den goda sidan" så ingenting hon gör eller inte gör påverkar henne överhuvudtaget.

Tänk dig sedan ett gäng politiska partier som när verkligheten blir alldeles för verklig, snor politk från ett annat parti rakt av men sedan står och svär och blixtrar med ögonen av ilska när partiet man snott sin politik ifrån ens kommer på tal. Visst kan man tänka sig att alla dessa andra partier skulle kunna samarbeta eller i alla fall respektera partiet man plötsligt börjar sno sina förslag ifrån?

Man håller den stulna röda spaden bakom ryggen men ljuger konsekvent om att man tagit den utan fortsätter att kasta all sand man kan hitta i sandlådan.

Jag har inga problem med att politiska partier agerar idealister och vägrar samarbeta med partier man inte delar värdegrund med. Jag älskar ideal. Jag har försökt vara trogen mina ideal genom hela mitt liv och det har kostat mig i stort sett allting. Men det har inte kostat mig min självrespekt, den har jag intakt, och det är jag stolt över.

Det jag har problem med är den fruktansvärt stinkande dubbelmoralen det innebär att stå i teve och skrika om nazister och rasister och svära sig fri från partiet i fråga, samtidigt som man helt sonika och iskallt, på punkt efter punkt, genomför politik som partiet i fråga var först med att lyfta.

Om man nu avskyr ett politiskt parti så mycket, varför levererar man samma poltik då? Om man nu vägrar samarbeta med någon man uppenbart delar värderingar med, varför står man inte för det då?

Varför ljuger och trixar man som man gör? Varför ljuger man svenska folket rakt upp i ansiktet?

Alla politiker, varenda en av dem, har förbrukat det allra sista gram av förtroende de en gång haft.

Sverige har blivit en glashal bananrepublik. Alla halkar runt som idioter.

Det blir allt viktigare att hålla sig utanför.

Marcus Birro,
Författare

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.