- Foto: Privat

Gud vad jag hatar män ibland

Debattören: Just nu känner jag ett motstånd mot män överlag. Ni kanske undrar varför.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Inka Rodriguez är 34 år, bor i Stockholm och jobbar som föreläsare. Hon har skrivit boken "Som en jävla käftsmäll".

Klockan är snart 03:00 och om några timmar ringer klockan då jag har ett läkarbesök tidigt på morgonen och senare på förmiddagen har jag min andra tid hos en ny psykolog. En psykolog som är en man. På min vårdcentral finns det bara manliga psykologer.

Jag vill inte gå till en manlig psykolog men sa till min läkare att jag skulle ge honom en chans ändå. Kanske slösar jag både på min och hans tid genom att gå dit men gör det ändå då det är det som erbjuds just nu. Han är säkert en kompetent psykolog men jag har ett sådant motstånd att gå till en manlig samtalskontakt.

Just nu känner jag ett motstånd mot män överlag. Ni kanske undrar varför.

Kanske för att den där chefen jag hade sa att han inte visste hur han skulle ta upp problemet med att jag blev utsatt för sexuella trakasserier på mitt jobb, för att han inte visste hur han skulle ta upp ämnet. Vilket ledde till att jag sa att det inte gjorde någonting även fast jag satt och grät för att jag mådde så dåligt av dessa trakasserier. Och senare slutade på det jobbet.

Eller den där andra chefen som spred rykten på mitt jobb om att vi hade haft sex och samtidigt var så förstående när vi pratade om att jag tyckte att det var så jobbigt med ryktena. Vilket han sa att han också tyckte. Fast det hela tiden hade varit han som spred det ryktet.

Eller för att en man i min bekantskapskrets alltid ska kramas lite för länge och uppträder allmänt obehagligt när han är full. Eller för att de där killarna på perrongen i T-centralen frågade mig, när jag väntade på tunnelbanan, om de fick ta på mina bröst då de var så stora.

Eller för alla gånger mina killkompisar jag hade som tonåring låg i en hög på mig och tog på mig där de kom åt. Eller för alla manliga lärare som flörtade med mig. Eller för att den där manliga behandlaren sa till mig en dag att jag var så fin i min nya klänning när jag kom till honom för ett samtal.

Eller helt enkelt för att jag märkte hur vuxna mäns blick mot mig förändrades när jag var i 10-års åldern och hade börjat få bröst. Jag visste då att den där blicken betydde något mer men det var något som jag inte riktigt visste vad det var. Men det var en blick som var obehaglig. En blick som skulle komma att följa mig länge, kanske tills jag dör om jag inte slutar att lämna mitt hem.

Kanske är jag bara arg för att jag inte orkar läsa Katarina Wennstams nya bok ”Flickan och skammen”, även fast hon är en av mina favoritförfattare, för att den påminner så mycket om horstämpeln jag hade i tonåren. Den där stämpeln som gjorde att killar inte visste vem jag var om de bara hörde mitt namn men visste precis vem jag var när jag beskrevs som ”hon med stora bröst som ligger med alla”.

Eller för att jag först blev en person när jag blev tillsammans med min man. Eller för att jag är så rädd för att en man som Donald Trump kan bli en av de mäktigaste personerna i världen och jag undrar vad det sänder ut för signaler.

Och så undrar vissa varför feminism behövs.

Inka Rodriguez

---

Marwa Karim väckte stor uppmärksamhet när hon skrev på Nyheter24 om manshat. Läs hennes artikel här.

/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.