Tobias Hübinette kritiserar Henrik Schyffert.
1 av 3
Tobias Hübinette kritiserar Henrik Schyffert. - Foto: TT/TT
Tobias Hübinette
2 av 3
Tobias Hübinette - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Henrik Schyffert.
3 av 3
Henrik Schyffert. - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Hübinette: Henrik Schyfferts antirasistiska image klingar falskt

Forskaren: Schyffert har helt enkelt varit en av de svenska komiker som har hållit den svenska ”gulinghumorn” vid liv.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Hübinette är antirasistisk forskare och aktivist.

Besök hans blogg.

I dagarna har DN intervjuat den riksbekante komikern och artisten Henrik Schyffert som är aktuell med en ny föreställning. Intervjun i DN framstår i det närmaste som ett antifascistiskt hjälteporträtt då Schyffert under den senaste tiden har uppmärksammats för att ha engagerat sig mot SD och extremhögern och för flyktingar, muslimer och andra minoriteter. I intervjun säger Schyffert bland annat:

"Jag är en politiskt korrekt person. Den korrektheten är sund, den tvingar en att tänka i nya banor, att inte försöka få enkla skratt genom att driva med sexuella eller rasistiska fördomar, utan i stället tänka ett varv till för att inte cementera dem. Det finns ett annat ord för pk – det är hyfs… Du kanske är en mobbare som säger saker som sårar, låt bli att göra det. Man kan vara rolig och pk – man får bara försöka vara lite smartare".

Det som dock inte framkommer i DN-artikeln är att den idag så hyllade antifascisten under många år har ägnat sig åt att skämta om asiater i form av så kallad ”gulinghumor” och både i egna framträdanden, i TV-program som Parlamentet och tillsammans med kollegorna och vännerna i det gamla Killinggänget.

Schyffert har helt enkelt varit en av de svenska komiker som har hållit den svenska ”gulinghumorn” vid liv och inte minst har han bidragit till att ha förnyat denna den svenska rashumorns paradgenre och därmed introducerat och anpassat den till en ny och yngre publik.

I maj förra året valde SVT att återsända den samtida svenska ”gulinghumorns” kanske mest kända och omtyckta nummer ”Mina sjungande ko-l-eanska adoptivpä-l-on” i TV-programmet Roliga timmen och i förväg innan sändningen göra reklam för den på Twitter. Schyffert själv delade samtidigt den 20 år gamla sketchen på sina Facebook- och Instagram-konton.

Tillsammans med illustratören och serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom skrev jag en debattartikel som kritiserade SVT:s ohämmade hommage till denna klassiska ”gulinghumor”-sketch men möttes då av en mindre storm av protester som bland annat emanerade från nazister som gjorde hembesök hos mig och vilka ställde sig bakom SVT och Schyffert i både rashumorns och yttrandefrihetens namn.

Det hela resulterade i att tusentals kom att like:a och dela Schyfferts Facebook- och Instagram-inlägg och när året var till ända nyårshälsade Schyffert på Instagram med ett bildcollage som utan tvivel signalerar antirasism och antifascism men som också innehöll ”Mina sjungande ko-l-eanska adoptivpä-l-on”-inlägget då det uppenbarligen var ett av dennes mest populära inlägg under året.

Mot bakgrund av allt detta är det helt enkelt Schyfferts beskrivning av sig själv som framträder i intervjun i DN när han talar om "mobbare som säger saker som sårar”. Sedan är det en annan sak att ”gulinghumor” inte behandlas och betraktas som nedsättande i Sverige och att ytterst få ser den som ett utryck för "rasistiska fördomar” för att använda Schyfferts egna ord.

Det ska också sägas att Schyffert tidigare har kontaktat mig och konfronterat mig med att jag titt som tätt genom åren i olika texter och föreläsningar har "hängt ut" denne som den svenska "gulinghumorns" kanske främste företrädare bredvid ett antal andra folkkära och framgångsrika svenska kändisar vilka alla envisas med att göra sig roliga över asiater i form av så kallad ”gulinghumor” och vilket indikerar att han nog inte mår så bra av och är en aning störd över att bli "uthängd" som varande allt annat än antirasistisk.

Tobias Hübinette,
Forskare i kritiska ras- och vithe
tsstudier och adopterad från Korea

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.