1 av 3
- Foto: Peter Joensson/TT
2 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån / Erik Nylander/TT
3 av 3
- Foto: Fotograf Peter Joensson

​Att bli arg är en rättighet – att inte hata är en skyldighet

PA Prabert: "Att inte hata den som hatar är ibland väldigt svårt. Många gör det utan att tänka på det. Andra uttrycker sitt hat med gott minne eftersom man tycker att ändamålet helgar medlen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att samtalstonen i samhället i stort blivit hårdare de senaste åren lär de flesta vara överens om. Näthatet har på många sätt blivit en olycklig symbol för hur illa det kan gå. Självfallet finns det många anledningar till det, som anonymitet, snabbhet i att kunna kommentera och bemöta andras kommentarer och en kanal utan möjlighet att se traditionella mänskliga reaktioner.

När tonen blir extra rå och när man själv eller någon i ens närhet far illa är det lätt att bli arg och vilja slå tillbaka. Det är mänskligt att bli arg. Och jag tror det är nödvändigt att bli arg. Att däremot börja hata den som hatar är att kliva över på helt fel sida av staketet. Jag påpekade just detta i början på sommaren i en debatt i Svenska Dagbladet.

Att inte hata den som hatar är ibland väldigt svårt. Många gör det utan att tänka på det. Andra uttrycker sitt hat med gott minne eftersom man tycker att ändamålet helgar medlen. Typexempel är den stora teleoperatör som envisas med att hata de som hatar. Jag förstår idén och kan sympatisera med slutmålet, men anser att man sänder ut helt fel signaler längs vägen med det semantiska budskap man valt.

Därför är den kommande No Hate-dagen den 4 november en väldigt viktig markering för mig. Inte bara för att ämnet är viktigt, utan för att markeringen är så viktig vad gäller ordvalet. Inget hat. En hel dag som uppmärksammar och sätter fingret på inget hat.

Detta är andra året i rad som vi på mySafety involverar oss i No-Hate dagen. Det hela började med No Hate speech movement, ett initiativ från Statens Mediaråd. Nyheter24 har därefter instiftat No Hate-dagen, där vi på samma dag för första gången 2015 delade ut vårt pris Årets Nätängel.

I år ökar vi takten en bit till. Årets Nätängel kommer att delas ut vid en lite större prisceremoni den 3 november, dagen innan No Hate-dagen där bland annat Anders Ygeman och Irena Pozar kommer prata om frågan. Nomineringar har samlats in via Nyheter24:s sajt och nu är vi i juryn i full gång att gå igenom alla inkomna förslag på personer som aktivt arbetar för en bättre samtalston på nätet.

Juryn i år består av Henrik Eriksson, Chefredaktör Nyheter24, Fanna Ndow Norrby, Årets Nätängel 2015, Kristina Axén Olin, ordförande Surfa Lugnt, Ängla Eklund, Institutet för Juridik och Internet och undertecknad.

Det är fantastiskt att se att det är så många som engagerar sig därute. Ni behövs var och en av er, och tillsammans kan vi skapa skillnad. Jag ser fram emot att få presentera Årets Nätängel 2016 den 3 november.

PA Prabert,
Vice koncernchef mySafety Group

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.