Kurdo Baksi skriver om nedstängningen av sociala medier i Turkiet.
1 av 2
Kurdo Baksi skriver om nedstängningen av sociala medier i Turkiet. - Foto: Privat/TT
Kurdo Baksi.
2 av 2
Kurdo Baksi. - Foto: Privat

Baksi: Erdogan förbjuder sociala medier för att eliminera sina motståndare

Debattören: Genom att stänga ner sociala medier vill Erdogan beröva omvärlden från all information om vad som händer med kurder.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är en man som bara älskar sin röst och sitt ansikte. Han tröttnar aldrig på att se sig själv i alla möjliga medier. Det värsta Erdogan vet är att någon ska lägga 140 tecken kritik mot honom på Twitter.

Därför är jag inte förvånad när jag får veta att Erdogans Turkiet har i dag blockerat tillgången till Twitter och Whatsapp, enligt organisationen Turkey Blocks, som bevakar inskränkningar av sociala medier i landet. Strypningen av Twitter sker med hjälp av throtttling som Erdogan inte kan stava till. Ni vet, när sajter plötsligt blir så långsamma att de i praktiken tappar sin funktion.

För den som velat se har situationen i EU-kandidatlandet och NATO-landet Turkiet varit minst sagt för jävligt sedan flera år ifråga om medier. 152 journalister sitter bakom galler för att de har skrivit kritiska artiklar eller uttryck egna åsikter i intervjuer.

Den vanligaste åtalspunkten är kränkningen av Erdogan eller Turkiet. Förresten, Turkiet fortsätter att behålla världsrekordet i antalet fängslade journalister. Glöm inte heller de tusentals akademiker, författare, tecknare som har frihetsberövats för att de har velat lösa kurdfrågan med fredliga medel.

Kortfattat har yttrande- och pressfriheten i Turkiet strypts helt och hållet av Erdogan.

I fråga om sociala medier har Erdogan som i alla andra frågor visat hyckleri. När det så kallade militärkuppförsöket den 15 juli började använde sig Erdogan av Facetime för att mobilisera sina anhängare och och rädda honom. Men nu ska han stänga de sociala medier som räddade honom!

Nu när han tror sig ha fått kontroll över militären, parlamentet och rättsväsendet vill han inte längre ha fria sociala medier. Så fungerar diktaturens kreatur!

Varför stryper han Twitter och Whatsapp just i dag? I natt grep turkisk polis nio folkvalda parlamentsledamöter i det prokurdiska partiet HDP. Dessutom greps partiledarna Sellehattin Demirtas (Kurdernas Obama") och Figen Yüksedag som alltid velat ha fred.

Genom att stänga ner sociala medier vill han beröva omvärlden från all information om vad som händer med kurder. I och med att Erdogan kontrollerar nittio procent av alla medier i Turkiet kommer nedsläckningen av sociala medier förvandla Turkiet till ett mörker. Och när varken etablerade eller sociala medier tillåts fungera kan Erdogans regim hjärntvätta sitt folk och eliminera alla oppositionella utan strålkastarljus.

Varför är Erdogan rädd för sociala medier? Han tror att de sociala medier som återgav honom makten, ska ta makten från honom.

Det är inte bara i Turkiet som Erdogan vill strypa yttrandefriheten. I tisdags publicerade jag tillsammans med den svensk-turkiske journalisten Murat Kuseyri en debattartikel här i form av ett öppet brev, om att en av turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans hatpredikanter, parlamentsledamoten och läkaren Abdullah Agrali skulle hålla ett hatiskt tal på Quality hotell i Malmö.

Kort efter Nyheter24 publicerat vår debattartikel avbokade hotellet Agralis framträdande som skulle äga rum idag.

Så fort som Erdogans hatpredikant avbokats skrev den regimvänliga nyhetsbyrån Anadolu News en artikel där reportern oriktigt påstod att vi skrivit att "Agrali är Daeshs talesman." Meningen vi skrev var detta:

”Vi krigar inte bara mot kurder. Vårt krig är halvmånens krig mot korset”, svarade Agrali två veckor senare när kurdernas rättigheter skulle diskuteras i parlamentet. Hans språkbruk hör mer hemma hos Daesh än i något EU-kandidatland."

Sedan dess har turkiska medier bedrivit en häxjakt mot mig och min medförfattare. Och nu meddelar Erdogans hatpredikant Abdullah Agrali till ryska nyhetsbyrån Sputniks turkiska edition att han ska stämma mig och Murat Kuseyri i Sverige. Vad jag förstår är det första gången som den turkiska regimen vill stämma två svenska journalister.

Jag är inte orolig för en rättegång men att Turkiet nu vill exportera sin yttrandeförbudspolitik till Sverige är oroväckande.

Och det som sårar mig mest är att såväl Sverige och EU blundat alldeles länge för det rådande förtryckande klimatet i Turkiet på grund av det flyktingavtalet med Turkiet.

Låt mig avsluta med en mening som skulle kunna rymma i ett Twitter-meddelande: Tystnad inför Erdogans brott i Turkiet är medskyldighet.

Kurdo Baksi

---

Läs artikeln Kurdo Baksi och Murat Kuseyri blev stämda för här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.