Skribenterna tycker 90-talisterna har alla förutsättningar att överträffa sina föregångare.
1 av 3
Skribenterna tycker 90-talisterna har alla förutsättningar att överträffa sina föregångare. - Foto: Ap/Ap
90-talisten Justin Bieber.
2 av 3
90-talisten Justin Bieber. - Foto: Ap
90-talisten Malala Yousafzai.
3 av 3
90-talisten Malala Yousafzai. - Foto: Ap

Därför är 90-talister helt enkelt bäst

Debattörerna: Vi är bättre på att samarbeta, på att förstå den nya världen och på att anpassa oss.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den tidigare finansministern Pär Nuder sa att 40-talisterna var ett stort köttberg som på sikt måste gödas av hans egen generation, 60-talisterna. Nu är vi där då 40-talisterna, våra mor- och farföräldrar, går i pension. Och nu tillhör Nuder själv generationen som sitter på makten, har de roliga jobben och de höga lönerna.

Vi är alla 90-talister och är motorn i det nystartade rekryterings- och bemanningsföretaget Davvero. I vår helt färska undersökning har vi intervjuat 1000 svenskar i varierande åldrar över hela Sverige.

Det är endast i gruppen 40-55 år som fler skulle välja en hög lön på ett tråkigt arbete istället för en låg lön på ett roligt arbete. På frågan ”hur viktigt är ett roligt jobb för dig?” svarar dessutom Nuders generationskamrater i högst utsträckning av alla att det är viktigt.

Det räcker alltså inte med att de ska vara välbetalda, jobbet ska vara riktigt kul också. När 60- och 70-talisterna ska välja vill de alltså inte välja, de ska ha allt. De vill ha roliga, välutvecklande och välbetalda jobb.

Att det som är roligt och lönsamt är eftertraktat av de som befinner sig på arbetsmarknaden är såklart givet. Men frågan är om de förmågor som de medelålders har verkligen är eftertraktade av företagen? Vi menar att Pär Nuders generationskamrater, är bättre på att ta hand om det gamla som inte vidareutvecklas istället för att utveckla det nya. Att krampaktigt hävda att de har bättre koll på morgondagen än vad vi har leder oss bara bakåt.

Vi lever i ett tjänstesamhälle där innehållet i produkterna, själva tjänsterna, är viktigare än hårdvaran som enkelt kan kopieras. Och de nya tjänsterna har kortare brinntid än någonsin förr.

För att klara av att utveckla och driva de nya tjänsterna krävs kreativitet, öppenhet och förmåga att erbjuda en hög grad av service. Vi menar att vi som är 90-talister är bättre på att skapa detta än vad våra föräldrar är, därför borde de maka på sig och låta oss sitta i förarsätet när det gäller utveckling av framtidens tjänster och bolag.

Vi är bättre på att samarbeta, på att förstå den nya världen och på att anpassa oss. Vi är därför också bättre än Nuder och hans generationskamrater på att förklara och utbilda våra arbetskamrater i de förmågor som krävs.

Våra föräldrar har mer erfarenhet och kan gärna fortsätta att vara chefer. Men vi behöver och vill vara med och bestämma och driva utvecklingen. Vi är framtiden och vi vill samarbeta för att vi ska nå längre.

Vi hoppas att de äldre till slut också inser att det behövs.

Linnea Engström

Filip Ardin

Veronika Ribbing Linder

Adam Talenti

Michael Elmblad

Davvero AB

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.