Leo Söderberg skriver om cannabis.
1 av 3
Leo Söderberg skriver om cannabis. - Foto: Privat/Ap
Leo Söderberg.
2 av 3
Leo Söderberg. - Foto: Privat
"Många länder runtom i världen har insett att legalisering är önskvärt och det är nu dags för Sverige att inse detsamma".
3 av 3
"Många länder runtom i världen har insett att legalisering är önskvärt och det är nu dags för Sverige att inse detsamma". - Foto: Ap

Här är alla problem en legalisering av cannabis skulle lösa

Debattören: Vi har idag en enorm möjlighet att lösa flera av Sveriges problem genom en cannabislegalisering.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Leo Söderberg är aktiv i CUF.

Cannabisförbudet har motverkat sitt syfte. Vare sig konsumtionen eller brottsligheten har visat sig minska av förbudet. Samtidigt har antalet drogrelaterade dödsfall mer än fördubblats på 10 år.

Utav alla droger är cannabis den mest konsumerade och allt pekar mot att Sverige idag har en icke-fungerande drogpolitik. Genom att legalisera cannabis tar vi kontrollen från kriminella organisationer och överlåter cannabisförsäljningen till staten, ökar skatteintäkterna, riskerna minimeras och man kan arbeta rehabiliterande på ett mer effektivt sätt.

Världen har förändrats och det är dags för cannabispolitiken att göra det också. Det är dags att legalisera cannabis.

Det främsta skälet till att legalisera Cannabis är kampen mot kriminella grupper. Genom att legalisera handeln kan vi frånta en av deras främsta inkomstkällor och därmed minska deras makt i samhället.

Vidare kan vi genom en legalisering på ett mer effektivare sätt arbeta förebyggande och rehabilitera människor som är fast i ett beroende, människor som inte längre behöver oroa sig för att bli bestraffade. Resurser som för tillfället går till rättsväsendet kan istället investeras i folkhälsan, samtidigt som man får in nya skatteintäkter som gör att staten kan satsa mer på områden som verkligen behöver det, exempelvis vården, skolan och försvaret.

Samtidigt föds en oro för en ökad drogkonsumtion, särskilt hos tonåringar, men så har inte varit fallet i de stater där man har legaliserat cannabis. Exempelvis i Nederländerna (4 mars 2014), Colorado och Kalifornien (The Guardian, 16 juni 2015). Faktum med är att det absolut bästa sättet att minimera konsumtionen är genom en legalisering, då “coolhetsfaktorn” försvinner i samband med att det inte längre är olagligt.

Det svenska samhället behöver en ny cannabispolitik. Förbudet är ovetenskapligt och har visat sig vara både ineffektivt och en felprioritering av resurser.

Vi har idag en enorm möjlighet att lösa flera av Sveriges problem genom en cannabislegalisering, vi kan bryta den ökande gängkriminaliteten i många svenska städer, på ett bättre sätt arbeta förebyggande och rehabiliterande och öka de statliga intäkterna på en och samma gång.

Många länder runtom i världen har insett att legalisering är önskvärt och det är nu dags för Sverige att inse detsamma.

Leo Söderberg

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde cannabis vara lagligt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.