- Foto: Privat

​Johan Segerberg: Därför erbjuder jag hemkörning av alkohol

​Johan Segerberg som ligger bakom en tjänst för hemkörning av alkohol i Malmö skriver om alkoholmonopolet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var en varm sommardag, solen sken och längs med kajkanten satt skrattande människor och drack öl i plastmuggar från närmsta restaurang. Fåglarna kvittrade och.

Vänta nu; Starköl!? Från en restaurang!?

Varenda svensk vet ju att dryck inte får inte tas med längre än till rökrutan, det är knappast tillåtet att promenera till en behaglig kajkant för att njuta av solskenet.

Historien låter som en olagligt bra fantasi men sådant händer dagligen på andra sidan bron, i Köpenhamn. Detta är bara början, många andra löjligt oansvariga saker är tillåtna i Danmark, landet med världens lyckligaste folk.

Den danska staten litar på sin befolkning att ta egna beslut kring sina egna liv. Om du vill köpa en öl och dricka den hemma istället för på en krog så är det okej oavsett veckodag och även om klockan har passerat Bolibompa. Vill du ha den kall så går det självklart också att ordna. Jag förstår att det låter som en dröm men så ser det ut i de flesta länder som är lite mindre lagom.

Efter att Bubblig.se presenterat sin nätbutik med omgående hemleverans i Malmö rasar både Systembolaget och folkhälsominister Gabriel Wikström. Wikström säger i ett uttalande till Aftonbladet att han inte tycker att detta ska få finnas i Sverige. Han är också på god väg att förbjuda det. Hans departement lade redan i oktober fram ett lagförslag som nu är under remiss.

Om lagändringen går igenom innebär det inte bara slutet för Malmöbor att smidigt handla alkohol med hemkörning. Det skulle innebära slutet för din möjlighet att få ett av dina favoritviner hem till dörren eller i en matkasse.

Pappa staten går alltså från att säga “Jag vet att du ibland köper en flaska vin på nätet, och det är okej“ till “Du får absolut inte köpa alkohol av någon annan än mig, på Systembolaget”.

Distansförsäljning av alkohol via nätet står för under en procent av den totala alkoholförsäljningen i Sverige och det är den procenten som politikerna menar måste stoppas. Argumentet “fler försäljningsställen leder till högre förbrukning” låter ju bra för folkhälsan men lagförslaget slår fast att bortfallet av skatteintäkter från distansförsäljning kommer att täckas upp av ökad försäljning på Systembolaget.

Då undrar man om det verkligen är folkhälsan som ska försvaras eller om det är ett dammigt men kärt monopol som man slåss med näbbar och klor för att försvara.

Gå med i Facebook-gruppen Snälla pappa staten, jag kan själv och säg vad du tycker om det svenska alkoholmonopolet.

Johan Segerberg

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.