Feministiskt initiativ vill se mer genus i flyktingmottagandet.
1 av 3
Feministiskt initiativ vill se mer genus i flyktingmottagandet. - Foto: TT/Fi/TT
Meriam Chatty.
2 av 3
Meriam Chatty. - Foto: Fi
Gudrun Schyman.
3 av 3
Gudrun Schyman. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fi: Flyktingpolitiken måste bli genusmedveten

Fi: En feministisk flyktingpolitik underlättar familjeåterförening, stärker rättssäkerheten och behandlar inte papperslösa som rättslösa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kvinnors situation på Sveriges flyktingboenden är i många fall oacceptabel. I en krönika skriver Expressens Britta Svensson att kvinnornas röster ekar i ett parallellt samhälle, där beslutsfattare och debattörer inte hör dem – förutom Liberalerna (L). Men Feministiskt initiativ (F!) hör dem, vi har länge drivit frågan om att det svenska mottagningssystemet måste ha ett genusperspektiv.

Låt oss börja med att konstatera att mäns våld mot kvinnor är en fråga där F! tagit tydlig ställning, och har en tydlig politik kring, oavsett både förövarens och offrets ursprung, och oavsett var våldet äger rum.

Enligt Amnesty International ställs kvinnor och barn som flyr till Europa inför hot om våld och sexuella trakasserier under varje etapp av resan. Migrationsverket har också kritiserats av Womens Refugee Commission när det gäller kvinnors situation på svenska asylboenden.

Mäns våld mot kvinnor är en fråga om makt och de strukturer som möjliggör för män att utöva makt och kontroll över kvinnor. Det handlar dels om att asylboenden inte är anpassade efter kvinnors behov, dels om bristande förebyggande arbete mot våld och trakasserier.

Dessutom brister det svenska mottagningssystemet i fråga om att identifiera och stödja de som överlevt genusbaserat våld — som ägt rum i hemlandet, längs med flyktvägen eller i ankomstlandet — med tillgång till sjukvård, psykosocialt stöd och säkra skyddsboenden.

F! har länge drivit frågan om att det svenska mottagningssystemet måste ha ett genusperspektiv och varit kritiskt till att Migrationsverket inte har prioriterat detta. Att mäns våld mot kvinnor på asylboenden inte har tagits på större allvar av Migrationsverket eller privata boendeaktörer gör att våldet kan fortgå.

Vi menar att alla yrkeskategorier som arbetar med flyktingar behöver utbildning för att upptäcka våld och förtryck, samt att det måste finnas handlingsplaner för hur personal ska agera. Precis som för andra våldsutsatta ska även asylsökande kvinnors behov av skyddat boende garanteras och asylsökande ska få information om sina och andras rättigheter.

Vi välkomnar att Liberalerna delar den uppfattning som F! haft sedan starten. Nämligen den att ”de som flyr till Sverige kom hit på grund av brist på trygghet, och de är i en beroendeställning gentemot det svenska samhället. Det är samhällets uppgift att se till att de erbjuds den absoluta trygghet de kan få”, som företrädare för L skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet tidigare i år.

Men en feministisk flyktingpolitik måste vara feministisk längs hela kedjan. Vår asylpolitik utgår från insikten att flyktingstatusen är skriven av män, för män. Vi pratar om svårigheterna för kvinnor att få asyl i Sverige på grund av att de inte passar in i snäva ramar av politisk asyl.

Den svenska asylprocessen lider av rättsosäkerhet som också förvärras av bristen på genusperspektiv. Det saknas insikt och förståelse för kvinnors, barns och hbtq-personers asylskäl. Vi vet att kvinnor på flykt som har blivit utsatta för människohandel och sexuella övergrepp ändå inte bedöms ha skyddsbehov. Denna situation har nu förvärrats till följd av beslut som riksdagen fattat.

När riksdagen stryper åt flyktingpolitiken är det naturligtvis kvinnor och barn som drabbas värst. Kvinnor och barn på flykt löper redan stor risk att utnyttjas, hamna i människohandel och fara illa längs flyktvägen, vilket förvärrats av ID-kontroller och det införda transportöransvaret.

Att anlägga ett genusperspektiv på flyktingpolitiken innebär att rösta mot en lag som tar ifrån människor trygghet och framtidstro genom att införa tillfälliga uppehållstillstånd och omöjliggöra familjeåterförening.

En feministisk flyktingpolitik svarar inte med stängda gränser när kvinnor och barn svälter i flyktingläger. En feministisk flyktingpolitik tar istället ansvar genom att erbjuda lagliga vägar, skydd, omsorg och framtidstro till de som flyr.

En feministisk flyktingpolitik underlättar familjeåterförening, stärker rättssäkerheten i asylprocessen och behandlar inte papperslösa som de vore rättslösa. En feministisk flyktingpolitik tar ansvar genom att avskaffa transportöransvar, visumkrav och utöka antalet kvotflyktingar.

Vi välkomnar att alla, som talar om behovet av genustänk i flyktingpolitiken, tydligt kräver att den tillfälliga lagen rivs. En feministisk flyktingpolitik måste ta ansvar hela vägen.

Meriam Chatty,
Migrationspolitisk talesperson, Feministiskt initiativ

Gudrun Schyman,
Partiledare, Feministiskt initiativ

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.