Marcus Birro skriver om slöjan.
1 av 3
Marcus Birro skriver om slöjan. - Foto: Privat/TT
Marcus Birro.
2 av 3
Marcus Birro. - Foto: Privat
"Vari består denna rädsla?".
3 av 3
"Vari består denna rädsla?". - Foto: TT

Marcus Birro: Förbjud slöja för flickor under 18

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: I Uppsala har en nioåring flicka berättat för polisen att hon blivit slagen av sin mamma för att hon vägrat börja slöja.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Religionsfriheten är onekligen en viktig frihet. Särskild viktig blir den i ett land som Sverige som är ett av världens mest sekulära länder, vilket betyder att vi kollektivt och individuellt säger oss tro extremt lite på Gud.

Delvis beror detta på okunskap. Svensk journalister är till exempel för det mesta djupt okunniga om kristen tro. De har några klassiska käpphästar som de envisas med att sleva upp ur grytan varje gång. De sätter dessutom ett värde i denna okunskap eftersom de anser att allt som har med människors tro på Gud att göra hör det förflutna till. Allt som har med Gud att göra är något förlegat och reaktionärt.

Och Sverige är paniskt rädd för allt som sammankopplas med det förflutna.

Svensk offentlighet och debatt saknar hela den andliga dimensionen. Det finns inget språk för det som inte ryms i kropp eller psyke. Vi har kollektivt och i rationell anda gjort oss av Gud, kort sagt.

Samtidigt är det rekordmånga som mår psykiskt dåligt. Vi förstår inte sambandet. Det är för sorgligt. framtiden kommer utvisa exakt hur mycket skada vi tar som människor när ni medvetet väljer att förakta det andliga.

Men religionsfriheten har sina gränser. I Uppsala har en nioåring flicka (enligt UNT den 11 december) berättat för polisen att hon blivit slagen av sin mamma för att hon vägrat börja slöja. Samtidigt fylls sociala medier med kända svenska kvinnor, som av en fullständigt bisarr anledning, i någon sorts sympati med förtrycket, väljer att klä sig i slöja.

Att en vuxen, myndig kvinna frivilligt väljer att ha slöja är naturligtvis helt i sin ordning. Men en del av religionsfriheten handlar också om rätten att slippa religiöst förtryck och jag tror ingen, inte ens Gudrun Schyman eller Veronika Palm, skulle förneka att det finns inslag av religiöst tvång runt slöjan.

Det händer något med vänstern så fort det handlar om islam. Att förbjuda samvetsfrihet i vården (att kristna barnmorskor ska ha rätten att slippa medverka vid abort utan att rätten till abort för den gravida kvinnan riskeras) bekämpas kraftfullt från ledarplats och kultursidor.

Att bekämpa allting som inkluderar ”en kristen heterosexuell medelåders man” är en krigisk självklart i vänsterkretsar. En kristen man ses per definition på som en fiende, en förtryckare, en kvinnohatare och homofobisk patriark som ska skjutas i sank så fort som möjligt.

Men när det manliga förtrycket kommer från invandrarhållet händer något. Då blir vänstern plötsligt stum. När förtrycket handlar om att tvinga på småflickor slöja går ledande företrädare istället ut och visar sympati med förtryckarna.

Det är fullständigt obegripligt. Vari består denna rädsla? Tror ni att man går rasisters ärenden för att man förespråkar alla flickors rätt själva få välja? Hur fega är ni inte, kära feminister, om ni blundar för den här typen av förtryck därför att det komplicerar bilden av vem som är fienden?

Ni har ett ansvar för de allra mest utsatta flickorna. Den feministiska kampen för flickorna i förorten är tusen gånger viktigare än den om kvinnor i bolagsstyrelser eller könsneutrala toaletter.

Ser ni inte det själva?

Det bästa vore naturligtvis att helt enkelt förbjuda slöjan på flickor under 18 år. När man är myndig får man bestämma själv. Fram till dess är det ingen hemlighet att det finns flickor, både i Sverige och i världen, som tvingads bära sin slöja i ett av de mest sexistiska mansförtryck som världen känner.

Marcus Birro

--

Läs även Marcus Birros text om Marcus Oscarsson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.