Pontus Skattberg svarar Aiia Bohlin.
1 av 2
Pontus Skattberg svarar Aiia Bohlin. - Foto: Privat/TT
"Nej, du är inte automatiskt en homofob för att du inte går i Pride-parader".
2 av 2
"Nej, du är inte automatiskt en homofob för att du inte går i Pride-parader". - Foto: Ap

Pontus, 17: Nej, det finns inget som heter heterofobi

Debattören: Sluta relativisera homofobi och sätta heterosexuella i en offersituation som inte existerar. Ni är inte förtryckta.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nej. Aiia, homosexuella har inga “fördomar om heterosexuella”, och vi har ingenting som heter heterofobi. Den sjätte december publicerades debattartikeln “Varför klagar ni på homofobi när ni heterosexuella har heterofobi?” av Aiia Bohlin här på Nyheter24 och debattartikeln gjorde mig så pass upprörd att jag måste bemöta det hon upplevde och debatterade kring.

Det finns ingenting som heter “heterofobi”. Varför? För att vi lever i ett samhälle fullt med heteronormativitet överallt, media, kultur, film och i vår utbildning. Vi lever i ett samhälle där att vara heterosexuell är normen, därav kan inte ni bli förtryckta på det sättet vi blir. Ni heterosexuella kan absolut bli trakasserade och kränkta men det är inte på grund av eran sexuella läggning.

Jag som homosexuell upplever homofobi i min vardag varje dag, var jag än är. Det handlar om kommentarer och glåpord som kastas efter mig i skolkorridorerna, det handlar om homofobiskt klotter i mina klassrum där jag blir utmålad och angripen just på grund av att jag är homosexuell.

På sociala medier lever den i allra högsta grad, jag får dagligen mordhot på Instagram, Facebook och Twitter. Det kan vara att jag ska bli hängd, våldtagen eller flådd levande eftersom att jag är en “AIDS bög”. Det är homofobi, det är förtryck på riktigt. Argumenten du lyfter fram stämmer inte ihop med hur min verklighet ser ut.

Nej, du är inte automatiskt en homofob för att du inte går i Pride-parader. Jag har aldrig stött på det argumentet någonsin, och det trots att jag har homosexuella vänner från alla samhällsklasser, hudfärger och åldrar. Det argumentet får stå för enskilda individer och inte som homosexuella som grupp.

Nej. Vi tycker inte att alla homofober ska dö. Som jag skrev innan så får sådana radikala argument stå för enskilda individer och inte läggas på homosexuella som minoritetsgrupp för då växer bara fientligheten mot oss ännu mer.

Vi tycker inte att homofober ska dö, men de tycker att vi ska dö. Och homofober dödar oss. Ett tydligt exempel är terrordådet på gayklubben PULSE där en man gick in och dödade 49 hbtq+ personer. Endast på grund av att vi är hbtq. Det är homofober som dödar oss.

Argument efter argument du citerar i din debattartikel kan inte stå för homosexuella som minoritetsgrupp, du drar exakt varenda homosexuell person som existerar över en kam som om vi alla står för dessa radikala argument du nämner. Nej. Det vi vill är en sak: Vi vill kunna leva öppet utan att vara rädda för att vår familj och bekantskapskrets ska överge oss.

Vi vill kunna gå till skolan utan en klump i magen för att någon ska skrika något efter oss. Vi vill kunna älska vår partner öppet utan att riskera att bli utskällda, utstirrade eller misshandlade. Vi vill kunna leva på samma sätt som du gör. Det är det enda vi vill.

Sluta relativisera homofobi och sätta heterosexuella i en offersituation som inte existerar. Ni är inte förtryckta. Det är vi. Och det ska vi ändra på.

Pontus Skattberg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.