Från årsskiftet höjs biomomsen. Det skriver moderaten Cecilia Magnusson om.
1 av 3
Från årsskiftet höjs biomomsen. Det skriver moderaten Cecilia Magnusson om. - Foto: TT/TT
Cecilia Magnusson
2 av 3
Cecilia Magnusson - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

​Passa på att gå på bio – den första januari blir det dyrare

Cecilia Magnusson från Moderaterna: "Att ge biografer en högre moms slår särskilt hårt mot barnfamiljer, inte minst dem med små ekonomiska marginaler".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

(Hela den här texten är en debattartikel från moderaten Cecilia Magnusson).

Julen är den stora biohelgen. I år väntas Hundraettåringen som smet från notan och försvann, locka många besökare till salongerna. Filmen är en uppföljning av publiksuccén ”Hundraåringen.” Passa på att gå på bio innan årsskiftet då tyvärr regeringen gör biobesök dyrare nästa år.

Den synbara effekten av den nya filmpolitiken är att momsen på biobiljetter höjs, från 6 till 25 procent (det betyder att en biljett som idag kostar 135 kronor kommer kosta 159 kronor från den första januari. Reds. anmärkning).

Det är olyckligt av flera skäl, inte minst att kostnadsökningen kan innebära att många avstår från att se film på bio och det i sin tur kan riskera den satsning på att digitalisera biografer som Alliansregeringen gjorde för att göra filmen, operan, musiken m.m. tillgänglig i hela landet.

Regeringens nya filmpolitik skiljer också filmen från övrig kulturverksamhet som konst, musik, opera och teater, som fortsatt får behålla den sexprocentiga momsen. Filmen är en kulturform likt alla andra och ska behandlas därefter.

Kritiken mot den nya politiken är betydande och när regeringens proposition behandlades i riksdagen, gjordes det med tydliga anmärkningar på sju områden. Det handlar bland annat om att regeringen ska ta fram förslag på en finansiering av svensk film som inte innehåller en höjd biomoms, arbeta fram förslag på produktionsincitament för att främja att mer film kan produceras i landet, samt krav på skarpare insatser mot olovlig hantering av film.

Trots riksdagens tydliga vilja, fortsätter regeringen att rulla ut den filmpolitik som fått kraftig kritik och som nu väcker farhågor om vilket inflytande som filmbranschens aktörer verkligen kommer att få på finansieringen av svensk film.

Det som nu syns runtom i landet, är den oro hos flertalet biografaktörer som nu oroas av antingen en smalare filmrepertoar i syfte att maximera antalet besökare, eller att de tvingas att stänga biograferna.

Oron är också stor bland filmskapare då Sverige snart är det enda landet som inte uppmuntrar att filmproduktioner läggs i landet. Vi har under året sett att många utländska filmteam ratat vårt land som inspelningsplats då andra länder lockar med erbjudanden som får ned kostnaderna för produktionen.

Moderaterna kommer att fortsätta värna filmen. Det är en kulturform likt alla andra och ska behandlas därefter. Att ge biografer en högre moms slår särskilt hårt mot barnfamiljer, inte minst dem med små ekonomiska marginaler.

Regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke är fortsatt svaret skyldigt, hur hon avser att hantera de krav som riksdagen har sänt.

Till dess vi får svaren hoppas jag att alla biobesökare under jul- och nyårshelgen får en trevlig filmupplevelse.

Passa på att njuta av filmen, för snart gör den höjda biomomsen det dyrare att gå på bio.

Cecilia Magnusson,
Riksdagsledamot för Moderaterna i Kulturutskottet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det fel att höja priset på bio?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.