Martin K Lindén skriver om kränkthet.
1 av 3
Martin K Lindén skriver om kränkthet. - Foto: Privat/TT
Martin K Lindén.
2 av 3
Martin K Lindén. - Foto: Privat
"Kan du förstå att jävla kärringtiden har peakat i den milda grad att man nu till och med kan bli kränkt åt någon annan?".
3 av 3
"Kan du förstå att jävla kärringtiden har peakat i den milda grad att man nu till och med kan bli kränkt åt någon annan?". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

M.K Lindén: I kärringtidens Sverige är alla kränkta över något

Debattören: Att bli kränkt har gått och blivit den värsta känslan en människa kan utsättas för. Den är som analcancer. I ansiktet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tittar man på oss här i Sverige ur ett globalt perspektiv så har vi det nästan oförskämt bra. Vi har en hög levnadsstandard, massvis med rättigheter, och från de vidsträckta vidderna i söder till de snötäckta topparna i norr så omges vi av en fantastisk natur.

Vårt samhälle är demokratiskt och jämställt. Kvinnor kan köra bil, förlåt, kvinnor får köra bil och vi alla har förmånen att gå och rösta var fjärde år. Idioterna också. Dom har till och med fått egna målgruppsanpassade alternativ att rösta på. Lite som handikapptoaletter ungefär.

Men jag vet inte vad det är, om vi till slut har fått det för bra eller nått, men det känns som att vi har blivit allt mer gnälliga och känsliga med tiden. Och framför allt – så otroligt kränkta! Det är som om lättkränkthet har gått och blivit den nya nationalsporten!

Skulle man placera vår samtid i en epok så skulle framtidens historiker, i sina familjen Jetson-lika utstyrslar, benämna den ”Kärringtiden”. Eller till och med ”Jävla kärringtiden”!

Medeltiden, renässansen, upplysningstiden, romantiken, och nu – jävla kärringtiden.

Så fort pöbeln vaknar på morgonen i jävla kärringtidens Sverige så slår de på kränkthetsradarn. Sen drar de på sig en sån där provocerande liten sotarmössa på sniskan, tar sin ekologiska tygpåse med universitetslogga på, klämmer in snorren mellan låren (du vet så som man gjorde i omklädningsrummet efter gympan när man skulle vara rolig) och går ut genom dörren för att möta världen (nåväl, Södermalm).

Pass på, en kränkning kan lura bak varje hörn!

Med lite god vilja och en stor portion osunt förnuft kan i princip vad som helst bli lite kränkande. Tvättlappen bak i byxorna som uppmanar att ge smutstvätten till frugan, skylten på IKEA som inte tar hänsyn till att det faktiskt finns fler familjekonstellationer än mamma-pappa-barn, eller i brist på annat, varför inte Alfons Åberg eller någon annan barnboksklassiker.

Alla är de fullgoda exempel på ytterst kränkande inslag i vår tidsålder.

Faktum är att till och med samhällsnödvändiga funktioner kan utgöra en kränkning om man granskar dem genom ett par hipsterbrillor med tjocka bågar. Under jävla kärringtiden är nämligen ett ingripande från ordningsmakten synonymt med en skakig mobilfilm av poliser eller vakter som brottas med en sprutnarkoman som just bögrånmördat någons lilla morfar, ackompanjerade av en kör med gråterskor som skränar ”övervåld” i stämmor.

Okej att jag kunnat utläsa ett visst nyhetsvärde om det var två bibliotekarier med glasögonen på nästippen, kaffeandedräkt, sticksiga koftor och hela köret, som låst en papperslös i triangle choke och matade njurslag. Men kom igen, poliser! Viss våldsanvändning är liksom en del av arbetsbeskrivningen! Allt kan inte lösas med kramar och förstående nickar.

Men att bli kränkt är ju som sagt nationalsporten, så det vore ju befängt att tro att den skulle vara geografiskt reglerad till innerstaden.

Nej, ute på vischan kränks det på rätt bra också. Som en enhetligt uniformerad milis i volvokeps och vargtröja slår befolkningsandelen som blev till under en dans i centralortens folkpark, långt innan lagen om samtycke ens var påtänkt, vakt om våra kristna traditioner. Traditioner som vi minsann firat sedan vikingatiden!

Snälla, om vikingarna var ens hälften så kränkta som vi är idag så skulle Eddan och de isländska sagorna se ut som om de vore nedtecknade av Aftonbladets ledarreadktion! Och runstenarna skulle vara den samlade kändiselitens tweets under första dagen med någon ny godhetsrunkande hashtag.

De kristna högtiderna som så oförskämt firas i dag kom som en örfil i vikingarnas skäggiga nyllen när den jävla pk-kungen Olof Skötkonung plötsligt gick och döpte sig! Det är som om vår kung plötsligt skulle konvertera till islam, dra ett lakan över Silvia och knipsa förhuden på Carl Philip under ceremoniella former ute på slottsbalkongen.

Kränkthetsradarn skulle slå i topp som en sån där tjutande ventil som gick bananas precis innan ett vilda västern-lok exploderade med cowboys och pilgrimer och hela köret. Människor som förvisso ändå skulle dö inom en nära tidsrymd av scharlakansfeber, bajs i vattnet, eller pokerrelaterat våld.

Kan du förstå att jävla kärringtiden har peakat i den milda grad att man nu till och med kan bli kränkt åt någon annan? Japp, nu går det alldeles utmärkt att bli kränkt i andra- eller tredje hand.

Applicera med fördel frasen ”Jag tycker att detta är kränkande för *insert valfri tillhörighet som du själv inte har*”, på det du uppfattar som inte direkt kränkande, men ändå vill bli lite kränkt av – och voilá – så är det bara att sätta igång att hyperventilera i en papperspåse, gråta ut i pressen eller dra igång någon engagerande hashtag på Twitter.

Att bli kränkt har liksom gått och blivit den värsta känslan en människa kan utsättas för. Den är som analcancer. I ansiktet. På skolfotograferingsdagen. I typ högstadiet, när fel märke på tröjan var socialt självmord.

Helt ärligt så är det inte ens så farligt att bli kränkt. Ska man rangordna känslan ur ett emotionellt perspektiv så placerar den sig någonstans mellan ”Aj, så bajsnödig att det börjar göra ont i magen” och ”Hoppsan, jag tror just att jag råkade dammsuga upp min hamster”. Det ska ju vem som helst med en normaltrygg, eller i varje fall inte våldssadistisk, uppfostran klara av att hantera.

Kränkningen upphör ju ganska omgående så fort du vänder dig om, scrollar vidare eller drar fram en kniv och ser helt galen ut.

Det är ju inte direkt som att du är fast på en öde ö med kinesen från kinapuffpåsen och den bortklippta dockan från Kalles jul. Och att ni måste lära er att samarbeta för att säkra er fortlevnad. Och en dag när ni är ute och samlar föda så blir kinesen från kinapuffpåsen tagen av infödingar. Ni tillverkar spjut av slanor och lyckas rädda honom just som han ska offras i den stora vulkanen mitt på ön. När ni kommer tillbaks till den säkra sidan av ön upptäcker ni att han träffats av en giftpil. Nästa morgon är han död. Ni lägger kinesen från kinapuffpåsen på en flotte, antänder den som ett bål, och skickar ut den i havet. Den natten inser ni hur skört livet på ön är. När solen går ner älskar du och den bortklippta dockan från Kalles jul i vattenbrynet under stjärnorna. Livet på ön blev aldrig detsamma igen.

Riktigt så är det ju inte.

Så vad säger du om att vi låter den här jävla kärring-epoken, intellektuellt jämförbar med häxjakten, gå i graven år 2016 och träda in i nästa vid årsskiftet? Vilken det nu kan tänkas bli. Någon sorts rymdkoloniserings-era förhoppningsvis. Som framtida generationer kommer få ursäkta sig över och ha dåligt samvete för i all framtid.

Martin K Lindén

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.