​Beatrice Färdigs skriver om att jämställdhet också kommer med ett ansvar att göra sysslor som anses klassiskt manliga.
1 av 5
​Beatrice Färdigs skriver om att jämställdhet också kommer med ett ansvar att göra sysslor som anses klassiskt manliga. - Foto: Privat/TT/TT
2 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 5
- Foto: Privat
5 av 5
- Foto: Privat

​Bea, 26: Kvinnor, om ni vill slippa tvätta får ni väl laga bilen istället

​Beatrice Färdigs: "Om vi vill slippa några av de uppgifter som anses vara våra, borde vi ta tag i sysslor i de sysslor som betraktas manliga. Ställ dig bakom gräsklipparen lär dig byta dina egna däck".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Beatrice Färdigs är en 26-årig lastbilschaufför, etnologistudent, feminist och antirasist. Hon bor i Furuvik.

Alltså, ibland känns det som att vi (kvinnor) plockar de delar vi vill ha och lämnar det andra. Vi uppskattar gratis drinkar och gentlemannafasoner, vi vill få hjälp med matlagning och tvätt och vi vill ha rätt till lika lön. Hur vi än vrider och vänder på det så hamnar väldigt mycket ansvar för arbetet mot ett jämställt samhälle på männen.

Om vi vill slippa några av de uppgifter som anses vara våra, borde vi ta tag i sysslor i de sysslor som betraktas manliga. Ställ dig bakom gräsklipparen, lär dig byta dina egna däck och när ni tar bilen – sätt dig bakom ratten och kör! Om det nu är så att ni anser att han är bättre på att köra, desto mer anledning för dig att få fler timmar bakom ratten så att du kan bli minst lika bra.

Hjälp till att sudda ut gränserna, tills det inte längre finns någonting som är att betrakta som kvinnliga respektive manliga sysslor.

Och sen det här andra, utseendemässiga. Tyvärr, måste jag säga, förknippas den kvinna som utger sig för att vara feminist ofta med orakade ben och liksom inte så figurnära kläder utan av den lite ”tuffare” karaktären.

Ni vet, så där ”butchig”. Jag fattar att det är ett statement mot skönhetsideal, men i mina ögon blir det bara ännu ett bevis på att mannen lever vidare som norm. Kan vi inte bara vända på det? Göra det mer accepterat för de män som vill sminka sig eller på annat sätt vara måna om sitt yttre.

För i den här diskussionen blir det så där igen, att det som anses kvinnligt blir det som är dåligt i kontrast till det manliga.

Det är dags att vi slutar betrakta oss som offer och börjar ta ansvar istället. Och jag vet, det handlar om större saker än tvätt och smink, och jag vet att kvinnan oftast är att betrakta som den förtryckta. Men i jämställdhetsdebatten vittnar även män om orättvisa.

Om än på ett sätt som sällan väcker sympati, det brukar heta att vi kvinnor ska sluta gnälla för männen har det inte heller så lätt. Till dessa män vill jag bara säga att ta dig i kragen. Sluta kritisera oss som vill ha en förändring och börja jobba mot en du med.

För jämställdhet handlar inte bara om att vi kvinnor ska få det bättre, det handlar om att sudda ut begränsande och förtryckande könsroller. För båda parter. Och det kanske känns en aning obekvämt att behöva klippa gräsmattan, men disk och tvätt är mig veterligen minst lika obekvämt. Och vem sa egentligen att det är bekvämt att förändra samhället?

Beatrice Färdigs

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.