Klara Karlsson är arg på fuskföretag på Facebook
1 av 3
Klara Karlsson är arg på fuskföretag på Facebook - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Klara Karlsson
3 av 3
Klara Karlsson - Foto: Privat

Klara, 19: Varför ska jag plugga när man kan köpa fusk som garanterar 2.0 på högskoleprovet?

Klara Karlsson: "Det är inte rätt att andra kan gå runt systemet och betala sig till utbildningsplatser utan större uppoffring".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Klara Karlsson är 19 år och bor i Visby.

Hon jobbar, studerar och drömmer om att bli läkare.

Min näsa är begravd i matteboken medan den dåsiga blicken är riktad mot Facebook när ett nytt företag dyker upp bland de sponsrade företagen på startsidan.

Inte vilket som helst, utan det företag som tar betalt för att hjälpa folk att fuska till sig höga resultat på högskoleprovet.

De är fullständigt öppna med att de hjälper provskrivare att fuska, helt lagligt. Detta har lett till stor uppståndelse på Facebook.

I kommentarsfältet förväntade jag mig hård kritik med barska kommentarer men sanningen visar sig vara tvärtom.

Det sponsrade inlägget har bemötts med uppskattning och troligen fler människor som kommer anlita företaget för att problemfritt fuska sig in på utbildningsplatser som så många andra jobbar hårt för att bli antagna till.

Min vrede grundar sig i mina egna värderingar och mål i livet.

Vårterminen 2016 tog jag studenten och ville inom en snar framtid vara ett steg närmare min dröm.

Idag arbetar jag på ett demensboende samt förskola men framförallt så skriver jag högskoleprovet varje termin och två kompetensprövningar i månaden. Det motsvarar en studietakt på ungefär 250 procent på distans.

Läkare är mitt mål och läkarprogrammet är i siktet. Förutom slit och långa dagar i provsalar så behöver jag dessutom betala tusenlappar för att få göra prövningarna.

Det är inte rätt att andra kan gå runt systemet och betala sig till utbildningsplatser utan större uppoffring.

Vi bor trots allt i ett välutvecklat land med ett någorlunda rättvist rättssystem (om man jämför med de flesta andra länderna) där man inte kan muta sin väg fram i livet. Då bör man inte kunna göra det med sin utbildning heller.

Dessutom är varje utbildningsplats som ges till en fuskare en mindre utbildningsplats till någon som slitit hårt och länge för att nå sina drömmar fair and square.

UHR (Universitets- och högskolerådet) gjorde en del ändringar inför högskoleprovet höstterminen 2016.

De kastade om frågorna på den sista delen och lade till en ruta där provskrivaren godkände, att vid misstänkt fuskande, kunde provskrivaren straffas.

Utav detta blev följderna att UHR identifierade 51 fuskare och ett avsnitt av Dold på SVT. I avsnittet tycks UHR känna sig lite "stolta" att de lyckades identifiera 51 fuskare från höstens prov.

På samma gång uttalar sig företaget att det var fler än 51 som fuskade på provet. Skillnaden mellan dem var att 51 fuskare åkte dit medan ett okänt antal kom undan med sina toppresultat och en viss summa pengar fattigare.

Jag tror att det enda sättet att få slut på fuskandet i provsalen är bryta all kommunikation som kan vara möjlig eftersom vissa människor inte har lärt sig skillnaden mellan rätt och fel.

I SVT:s granskning är det genom små hörsnäckor och en mobil som de kommunicerar med provdeltagare, trots mobilförbud.

Eftersom det gått så pass långt kanske man bör införa en vakt eller extra provvakt som kontrollerar att ingen bär hörsnäckor. Eller kanske kroppsvisitationer är nästa drastiska steg?

Själv skulle jag gå med på att öka kostnaden per prov till 550 kr för att en vakt skall anställas för att vi ska kunna skriva högskoleprovet rättvist.

Jag är helt enkelt arg och tycker att det är nog nu. Anmälan till högskoleprovet vårterminen 2017 är nu öppen och en drastisk förändring måste ske.

Jag vill inte längre känna mig som en missgynnad spelare i en uppgjord match.

Klara Karlsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.