Zandra Hedlund skriver om hur Naloxon skulle kunna rädda liv
1 av 3
Zandra Hedlund skriver om hur Naloxon skulle kunna rädda liv - Foto: Privat/TT
Naloxon
2 av 3
Naloxon - Foto: TT NYHETSBYRÅN / OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN
Zandra Hedlund
3 av 3
Zandra Hedlund - Foto: Privat

Zandra Hedlund: Människor som knarkar förtjänar inte att leva

"Det gjordes alltså en uträkning för att se om det vore billigare att låta dessa människor dö."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Zandra Hedlund på Twitter: @zandra_hedlund

Varje år dör ca 800 personer i Sverige till följd av narkotikabruk, vilket gör Sverige till det land med näst högst narkotikarelaterad dödlighet i EU.

Majoriteten av personerna som dör har brukat opioider, exempelvis heroin och fentanyl. Det finns ett effektivt sätt att rädda dessa människors liv, men i Sverige anses de inte värda att rädda.

Naloxon är en nässpray som kan förhindra dödsfall vid överdos av opioider. WHO (World Health Organization) rekommenderar att den delas ut till brukare och anhöriga, vilket redan görs i bland annat Norge och Danmark. Den är enligt experter på området helt ofarlig och är varken rusgivande eller vanebildande.

Det är att jämföra med de adrenalinsprutor som delas ut till personer som riskerar att drabbas av svår allergisk chock vid exempelvis nötallergi.

I Sverige planerades Naloxonprogram att införas i Stockholm och Malmö, en åtgärd som skulle kunna rädda hundratals liv per år. Detta fick dock ett abrupt stopp då Läkemedelsverket valde att stoppa projektet genom att neka licens för Naloxon.

Detta med hänvisning till att receptbelagda läkemedel ej får delas ut till tredje part, det vill säga det krävs individuella recept för varje enskild brukare.

En rimlig lösning hade kunnat vara att göra som i Norge, där Naloxon är receptfritt. Det hade varit fullt genomförbart även här, men istället väljer Läkemedelsverket att hävda att det krävs en lagändring. I väntan på den lagändringen kommer ytterligare hundratals människor att dö av överdoser.

I december skrevs ett upprop för att få folkhälsominister Gabriel Wikström att agera, men ännu har ingenting hänt. Efter beslutet från Läkemedelsverket vägrar han att ens uttala sig i frågan och hänvisar till en utredning om narkotikadödligheten som ska presenteras 30 april.

Vad som behöver utredas i frågan om Naloxon är högst oklart, då all forskning pekar på att det är en mycket effektiv livräddningsmetod som är både ofarlig och kostnadseffektiv.

Det intressanta är att riksdagens socialutskott är eniga om att Naloxonprogram bör införas. Det innebär i praktiken att en lagändring skulle kunna genomföras med kort varsel. Att folkhälsoministern ändå väljer att låta bli att agera, är under all kritik.

Det går att kraftigt ifrågasätta agerande från såväl Läkemedelsverket som från vår folkhälsominister. Hade det handlat om en annan befolkningsgrupp med hög dödlighet där liv enkelt kunde räddas hade det troligtvis låtit annorlunda.

I en amerikansk studie som undersökte Naloxons kostnadseffektivitet, gjordes en extra analys för att ge svar på farhågan att fler överlevande brukare skulle kosta samhället mer pengar i form av sjukvård- och rättskostnader.

Det gjordes alltså en uträkning för att se om det vore billigare att låta dessa människor dö. Att frågan överhuvudtaget ens ställs, gör det uppenbart att vissa liv är värda mindre än andra.

Zandra Hedlund

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.