Fredrik Brodén skriver om polisens arbete i förorterna
1 av 3
Fredrik Brodén skriver om polisens arbete i förorterna - Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: TT
Fredrik Brodén
3 av 3
Fredrik Brodén - Foto: Privat

Det är dags att ta i med hårdhandskarna i förorten

"En människa kan aldrig skylla sin livssituation på de val man gör här i livet. Oavsett om du är fattig eller rik"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag satt och kollade på Opinion Live igår på SVT1. Debatten handlade om situationen i Malmö, med alla skjutningar och brott som just nu präglar Malmö och hur denna situationen ska lösas. Om det finns fler människor i Malmö som har liknande åsikter som vissa av personerna i debatten hade så är det bara att säga god natt till Malmö.

Jag slutar aldrig att förvånas över människor i detta landet. Oavsett hur illa en situation är så vill vissa människor aldrig ta i med hårdhandskarna när det behövs, istället vill man försöka med psykologiska spel och dalta med de människor som faktiskt gör fel.

Begår du brott så ska du alltså inte vara rädd för att få ett straff utan du kan vänta dig att istället bli daltad med och i slutänden kanske du till och med får en ny fritidsgård eller liknande. Gör brott och bli belönad.

Lyckligtvis finns det människor med mer vett och som förstår problematiken i detta. Precis som dessa människor är även jag för hårdare tag mot dessa personer som begår brott men även hårdare tag mot dessa områden.

Det är inte bara Malmö som har problem med skjutningar och andra våldsbrott. Man ser samma tendenser i exempelvis Göteborg och i Stockholms förorter. Om vi ska få bukt med dessa problem så måste samhället faktiskt ta i med hårdhandskarna. Vi måste visa att deras beteende inte är ok och ska straffas hårdast möjligast. Hasse Aro var med i debatten i SVT igår och han tog ett exempel om New York.

Tidigare var detta en av världens mest osäkra städer tills att man tog initiativ till att bryta utvecklingen. Man grep och lagförde människor för minsta lilla överträdelse. Om du exempelvis plankade på tunnelbanan blev du gripen, införd i systemet och fick något sorts straff.

Sen är det ju som Hasse sa att straffet i detta initiativ inte var det viktigaste utan det viktiga var att man reagerade och agerade när man såg människor som begick brott. Det hjälpte dessutom. Utvecklingen vände på 5 år.

Givetvis fanns det även representanter från de styrande i Malmö och från polisen. Representanten från de styrande i Malmö var kommunalrådet Andreas Schönström. Att lyssna på honom var som att kolla ner i en djup avgrund. Han var i princip inte villig till att göra något just nu. Man skulle vänta på att polisen fick utreda vad som behöver göras. Man skulle föra dialoger med de utsatta i området. Man ska inte enbart tala om det negativa som händer i Malmö utan även de positiva bitarna och så vidare. Noll handlingskraft med andra ord.

Debatten gästades även av en person som heter Showan Shattak som är någon politisk aktivist om jag inte missminner mig. Han var väl den i hela debatten som var mest ute och cyklade. Han tycker att man hela tiden fokuserar för mycket på att hitta syndabockar och försöker hitta "quick fixes" för att släcka bränder.

Jag tolkade det Showan sa som att det istället är samhällets fel att dessa unga människor går ut och gör dessa brotten. Det är dessa ungas livssituation som får dem till att begå brott. Det är de ungas ekonomiska situation som får dem att begå brott.

Ursäkta mig, men en människa kan aldrig och ska aldrig skylla sin livssituation på de val man gör här i livet. Oavsett om du är fattig eller rik, högutbildad eller lågutbildad, arbetslös eller i arbete så har du alltid ett val. Det är du och ingen annan som väljer om du vill gå ut och göra någon skada i samhället. Sluta skyll dessa personers sjuka beteende på samhället.

Givetvis har samhället ett ansvar att se till så att människor har rätt förutsättningar att klara sig, att få den utbildning de har rätt till, att få verktyg för att kunna ta jobb och att få den information som behövs för att veta vad som är rätt och fel dock kan man aldrig skylla ifrån sig på någon annan.

Dessutom är det även föräldrars ansvar att se till så att sina barn sköter sig när de är ute i samhället. Detta beteende handlar även om uppfostran och kulturell bakgrund. Låt oss vara ärliga med att säga att det är inte typiska "svenska ungdomar" som går ut och sätter bilar i brand eller som går ut och skjuter ner människor till höger och vänster.

Det är ungdomar från invandrartäta problemområden. Detta säger jag inte för att peka ut eller uppvigla till något utan det är så det ser ut. Jag menar på att det i grunden handlar om att man oftast har en annan bakgrund och kultur från sitt hemland där våra värderingar och principer i Sverige inte är samma som i deras hemländer. Givetvis blir det fraktioner och komplikationer när man kommer till ett annat land och vill visa sitt missnöje. Jag själv kommer inte från en högutbildad familj.

Min pappa hoppade av skolan när han gick i nian och min mamma har endast en gymnasial utbildning precis som jag. Inte gick jag och min bror ut och begick massa brott för detta. Det är mycket tack vare den uppfostran vi fick av våra föräldrar. Vi har hela tiden fått lära oss hur man beter sig och hur man visar respekt.

Det ligger mycket i det som Hasse tog upp. Samhället måste reagera och agera när man ser personer som börjar begå massa småbrott. Vi måste visa att sådant beteende inte hör hemma i vårt samhälle. Begår du brott kommer du även att straffas.

Du förtjänar ingen empati eller några fritidsgårdar bara för att du är "utsatt". Vi måste börja ta i med hårdhandskarna innan det urartar totalt.

Fredrik Brodén

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.