1 av 3
- Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: Martina Holmberg / Martina Holmberg/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Beteendevetare: Alkoholism är inte en sjukdom – ingen tvingar dig att dricka

Emelie Lagerborg: "Ingen tvingas att dricka en flaska vin varje kväll. Men om vi fortsätter att kalla det för en sjukdom slipper vi ta ansvar."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Lagerborg är en 25-årig beteendevetare från Malmö.

Läs hennes blogg therapystreams.blogg.se

Blir trött varje gång jag läser att folk benämner alkoholism som en sjukdom eller en diagnos. Alkoholism som vi kallar det är inget annat än ett beroende som vi aktivt har valt in i våra liv.

"Jag drack för att jag var sjuk".

Ingen blir tvingad att dricka en flaska vin varje kväll. Men om vi fortsätter att kalla det för en diagnos/sjukdom som plötsligt "drabbade" oss slipper vi ta ansvar för våra egna destruktiva val.

Vad det egentligen handlar om är en flykt från oss själva och från nuet där vi behöver ta till något för att slippa känna.

Detta något hade lika gärna kunnat vara sex, mat, spel eller en relation. Snacka om att ta bort alla chanser att utvecklas om man ger upp makten för sitt välmående till något utanför sig själv. Det är därför jag inte riktigt köper 12 stegsprogrammet heller.

1. Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen, att vi förlorat kontrollen över våra liv.

2. Vi kom till tro på en kraft starkare än vår egen, kunde hjälpa oss att återfå vårt förstånd.

3. Vi beslöt att lägga vår vilja och vårt liv i händerna på Gud, såsom vi själva uppfattade Honom.

Först ger du upp makten över ditt liv till alkoholen och nu till Gud? (Samma sak i en annan kostym). Om något så borde vi lära ut motsatsen, vilken makt vi faktiskt har.

Om man själv inte är den som har makten över sitt liv och ansvaret fortfarande ligger någon annanstans är det inte konstigt att många tar återfall.

Då är man inte beredd att ta fullt ansvar själv och då blir ett hållbart resultat jäkligt svårt. Varför? För det är lätt att ge sig hän till något man tror är större än en själv nästa gång det knackar en på axeln.

Om du dessutom fortfarande tillämpar samma metod för att bli kvitt ditt problem 25 år senare, fungerar det verkligen då?

Vad skulle hända om vi istället vågade lita på att vi själva hade svaret på vad som funkar och vad som inte funkar för oss så att vi inte riskerar att bara blint följa andra människors väg. Så länge man fortsätter att identifiera sig med något kommer man aldrig att bli fri: "Jag är nykter alkoholist".

Nä, du är någon som desperat försökte fylla dina grundläggande behov på ett destruktivt sätt genom att dyka ner i ett beroende. Men om du idag är en sund människa som hittat tillbaka till dig själv, slutat dricka och mår bra så är du bara du. En hälsosammare version av dig.

Vi är alla projekt i ständig utveckling och vår identitet är därför flytande. Du är vad du tänker om dig själv. Om vi slutar att tvångsmässigt blanda in vårt förflutna i det vi är idag genom att låta det begränsa oss i nuet.

Vi säger inte att någon som varit i en destruktiv relation och varit medberoende är sjuk. Ändå är syftet samma sak "Jag mår inte bra i mig själv så då försöker jag fixa det genom att distrahera mig, fylla mitt hål med något utanför mig själv".

Plötsligt har detta något blivit källan till vår lycka, så Gud förbjude om den saken lämnar oss eller tas ifrån oss. Vi behöver ju den nu för att må bra.

Kallar vi alkoholism för en sjukdom kommer vi aldrig kunna ta i den grundläggande orsaken till problemet. En människa som mår bra i sig själv känner inte behovet att dyka ner i ett beroende, kom ihåg det.

Emelie Lagerborg

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.