Ismet Aslan vill ha sin lärarlegitimation
1 av 3
Ismet Aslan vill ha sin lärarlegitimation - Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: TT
Ismet Aslan
3 av 3
Ismet Aslan - Foto: Privat

Sverige gör allt för att försvåra för utländska lärare

Ismet Aslan: "Med alla dessa meriter ansåg jag det vara självklart att jag skulle ansöka om lärarlegitimation"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som bekant är lärarbristen i Sverige stor. I och med många ensamkommande flyktingbarn slussas allt mer till kommuner kommer lärarbehovet bli ännu större i vårt land de närmaste åren. Sverige är med andra ord i akut behov av kompetenta lärare.

Ändå underlättar inte det svenska utbildningsmyndigheterna på något sätt för att fler ska bli lärare.

Tvärtom. Svenska myndigheter gör allt för att försvåra för lärare med utländsk bakgrund att få lärarlegitimation, trots tillräckliga meriter.

Jag är ett levande exempel på detta fenomen som jag tycker borde kallas statlig diskriminering eller strukturell diskriminering.

Sedan fem år arbetar jag som hemspråkslärare i Stockholm. Jag har kandidatexamen från Flinders University of South Australia där jag studerade Computer Science och 45 högskolepoäng i pedagogik. Dessutom har jag en Master of Information Technology vid Charles Stuart University.

Dessförinnan har jag 106 högskolepoäng från Stockholm universitetet och pedagogik och specialpedagogik. Utomlands har jag arbetat som IT-lärare och konsult. Jag arbetstränade på Konstfack nästan ett år där jag arbetade med att videofilma och redigera instruktionsfilmer.

Med alla dessa meriter ansåg jag det vara självklart att jag skulle ansöka om lärarlegitimation. Intet ont anande skickade jag min ansökan om lärarlegitimation med min meritlista till Skolverket. Till min stora besvikelse fick jag avslag så fort som brevet landat hos Skolverket.

Jag tyckte och tycker fortfarande att avslaget var märkligt eftersom jag var övermeriterad. Jag blev chockerad och visste inte vad jag ska göra. Här stod en man i sin bästa ålder och ville arbeta som lärare och bidra till samhällsutvecklingen men fick kalla handen.

Det som gjorde mest ont var att avslaget inte byggde på någon utförlig förklaring. Jag gav inte upp. Jag överklagade Skolverkets avslag till Förvaltningsrätten. Samma nekande svar där. Hela min värld rasade samman.

I chocken ringde jag upp domaren som undertecknat avslaget i Förvaltningsrätten för att få en förklaring och få höra avslaget grundade sig på. Tro mig eller ej, han kunde inte svara på min fråga, än mindre förklara den som förstört mitt liv. Än idag har jag en känsla av att han inte hade läst mina handlingar särskilt noga.

Jag umgås dagligen med lärare. Jag känner många som har fått lärarlegitimation fastän de har studerat mindre än jag eller inte alls arbetat inom utbildning särskilt länge.

Vissa har fått lärarlegitimation baserad på deras arbete och erfarenhet men definitivt utbildning. Ytterligare har samma kompetens som jag och har fått lärarlegitimation.

Efter att ha tänkt länge har jag med sorg i hjärtat hamnat i följande slutsats: I Sverige finns två rättsystem. Ett för svenskar och ett för invandrare.

Hade vi levt i ett icke-diskriminerande system hade en lärare med 400 högskolepoäng för länge sedan fått en lärarlegitimation

Ismet Aslan

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.