Pontus Almquist skriver om Wikströms nolltolerans
1 av 4
Pontus Almquist skriver om Wikströms nolltolerans - Foto: Privat/TT/TT
2 av 4
- Foto: TT
3 av 4
- Foto: TT
4 av 4
- Foto: Privat

Pontus, 18: Gabriel Wikströms nolltolerans mot droger kostar unga människor livet

Pontus Almquist: "Istället för att utvärdera politiken och basera en ny politik på evidens blundar man för de många dödsfallen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pontus Almquist är en 18-årig student med stort engagemang för samhällets utsatta.

Han är andre vice distriktsordförande för liberala ungdomsförbundet i Storstockholm.

Den svenska narkotikapolitiken har nått vägs ände, för många liv skördas i nolltoleransens namn. Enligt siffror från år 2013, från EU:s narkotikabyrå EMCDDA slår endast Estland oss i antalet narkotikarelaterade dödsfall årsvis per miljon invånare inom unionen, socialstyrelsen slog förra året fast att problemet blir värre.

Brukare och deras anhöriga drabbas just nu, politiken måste ändras för att färre ska komma till skada.

Våra valda riksdagspolitiker och ministrar verkar vara ideologiskt låsta till en av världens mest restriktiva och repressiva narkotikapolitik.

Istället för att utvärdera politiken och basera en ny politik på evidens blundar man för de många dödsfallen. Alla borde, oavsett vad man tror fungerar, vara överens om att så få som möjligt ska ta skada eller dö. Då krävs uppenbarligen en förändring.

En bra förebild är Portugal där man 2001 helt la om den tidigare hårda narkotikapolitiken. Samtidigt tredubblade man resurserna till vård, behandling och prevention.

Utfallet var slående: Eurostat har visat att narkotikabruket minskade med 25 procent, bankrånen minskade med 60 procent och narkotikadödligheten minskade med 75 procent.

Ett kausalt samband har inte helt kunnat påvisas, men det är svårt att tänka sig att det skulle ha att göra med något annat än de nämnda reformerna. När vår nuvarande folkhälsominister Gabriel Wikström blev tillfrågad om det portugisiska exemplet nämndes det att det värt att titta närmare på men att det var fel ”symbolik” med en avkriminalisering. Symboliken är för Wikström alltså överordnat de goda resultaten och de liv som räddats.

Den europeiska unionen har angett flera reformförslag för minskad dödlighet kopplad till narkotika. Den främsta av dessa är att skapa injektionscenter eller brukarrum dit brukare kan vända sig för att injicera utan risk för smittspridning.

Det har visat sig vara effektivt att plocka bort rädslan för fängelsestraff samtidigt som brukarna erbjuds vård och stöd från kuratorer och socialsekreterare, likt samhället behandlar människor med alkoholberoende. På så vis kan fler ta sig ur det helvete ett beroende av narkotika innebär.

Det är inte moraliskt fel att bruka narkotika men det är det samhällsproblem när människor kommer till skada. Politik är en ständig process inom vilken idéer ständigt prövas och omprövas.

Vi måste därför opartiskt granska och utvärdera hur fler liv kan räddas. Därför bör skademinimering vara utgångspunkten för en ny svensk narkotikapolitik

Pontus Almquist,
Andre vice distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet i Storstockholm

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.