Emmie Mikaelsson skriver om valfrihet
1 av 3
Emmie Mikaelsson skriver om valfrihet - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Emmie Mikaelsson
3 av 3
Emmie Mikaelsson - Foto: Privat

Sluta tvinga kvinnor in i karriären – respektera våra fria val

Emmie Mikaelsson: "Man raljerar ofta i den svenska debatten om hur skadliga och indoktrinerande könsnormer är".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Sacos senaste rapport beräknade man att kvinnliga akademiker tjänar i genomsnitt 2.8 miljoner mindre än män under en livstid. Enligt Saco bör regeringen arbete mot en tredelad föräldraförsäkring för att uppnå en mer jämställd lönenivå på arbetsmarknaden.

Problemet med Sacos analys är att de själva i sin rapport medger att de största skillnaderna mellan könens lönenivåer beror på individuella val som i grunden börjar med utbildningsval.

Män dominerar inom utbildningar som leder till välbetalda yrken; som teknik, matematik och ingenjörsutbildningar, och kvinnor dominerar i mindre lönsamma utbildningar inom vård, omsorg och skola.

Trots detta menar Saco att regeringen ska vidta åtgärder som hämmar kvinnors valfrihet. I samband med ovanstående faktorer, tar kvinnor ut den största delen av föräldraledigheten och VAB-dagar, tar ledigt mer och jobbar oftare deltid vilket alla påverkar deras lönenivåer negativt.

Parallellt med detta presenteras det i rapporten analyser kring ’’glastaket’’ och ’’osynliga barriärer’’ som förhindrar kvinnors möjligheter att ta sig till chefspositioner vilket också påverkar deras lönenivåer. Då osynliga fenomen inte kan kvantifieras är det underligt att underbygga sin studie på dess effekter.

Detta förstärks av studier från Svenskt Näringsliv (2005) och Medlingsinstitutet (2015) som både menar att lönediskriminering baserat på kön inte går att fastställa.

Men ändå problematiseras könsnormer, förväntningar och strukturer i rapporten som en av orsakerna bakom de ojämlika lönenivåerna. Problematisering av könsnormer som orsak till löneskillnader är synonymt med att problematisera kvinnors fria val.

Lösningen om en tredelad föräldraförsäkring är därmed ett verktyg att komma åt de till synes problematiska val kvinnor gör. Saco menar att de vill öka kvinnors närvaro på arbetsplatserna för att uppnå en mer jämställd löneutveckling.

Men om kvinnor inte självmant vill närvara mer på arbetsplatser, blir regeringens inblandning i detta med en tredelad föräldraförsäkring endast ett frihetsberövande.

Jämlikhet handlar inte om att grupper som omotiverat ställs emot varandra ska ha precis samma resultat i alla avseenden. Det handlar om att alla individer ska ha möjligheten att förverkliga sina drömmar och leva det liv de vill leva, oavsett kön.

Man raljerar ofta i den svenska debatten om hur skadliga och indoktrinerande könsnormer är, men samtidigt vill man att kvinnor ska uppnå ett manligt ideal, vilket bara är en annan form av indoktrinering.

Uppmuntra gärna individer till att göra kloka val, men gör det med respekt för deras valfrihet.

Emmie Mikaelsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.